Inzko: Međunarodna zajednica je puno uložila u BiH, baš kao i u Njemačku nakon II. svjetskog rata

Dvije godine nakon općih izbora u BiH još nije uspostavljena potpuno funkcionalna, rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

On je, na sastanku se s članovima njemačkog Bundestaga, rekao da u BiH još nije uspostavljena potpuno funkcionalna vlast koja bi bila opredijeljena i sposobna postići konkretne rezultate u procesu euroatlantske integracije.

Inzko je istaknuo da su trenutni prioriteti dobro poznati – provedba presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”, rješavanje pitanja državne i vojne imovine te aktivnosti na smanjenju nezaposlenosti i siromaštva među velikim dijelom stanovništva.

“Kao i u Njemačku nakon Drugog svjetskog rata, međunarodna zajednica je u tijeku zadnjih desetljeća mnogo uložila i u BiH u smislu sigurnosti i financija, kako bi ostvarila mir i reintegraciju zemlje”, kazao je visoki predstavnik.

“Ne smijemo dozvoliti da ti napori budu uzaludni. Učinkoviti izvršni civilni i vojni mandati su stoga i dalje od ključnog značaja sve dok BiH ne bude sigurno i nepovratno na putu ka članstvu u EU. Što prije politički lideri preuzmu vodeću ulogu u ostvarivanju rezultata koji nas vode ka toj točki – to bolje”, istaknuo je on.

Inzko je također naglasio da OHR i Delegacija EU surađuju na terenu vrlo blisko i efikasno te da se mandati visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU međusobno dopunjavaju, priopćeno je iz OHR-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*