Inzko: Međunarodna zajednica mora zagovarati postratni sporazum u BiH

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je jučer da međunarodna zajednica mora ostati fokusirana i angažirana u BIH i solidarizirati se s građanima ove zemlje, navedeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

– Međunarodna zajednica mora zagovarati postratni sporazum zbog toga što neki politički lideri nisu spremni obavljati ni osnovne funkcije vlasti, te zbog direktnog osporavanja Daytonskog mirovnog sporazuma, Ustava i vladavine zakona, rekao je visoki predstavnik obraćajući se akademskom osoblju i kreatorima politike na seminaru o miru u BiH održanom na Univerzitetu u Grazu.

Inzko je rekao da Daytonski mirovni sporazum otvara prostor u kojem se može organizirano graditi trajni mir, prostor u kojem se institucije države mogu razviti u funkcionalnu modernu demokraciju i raditi na pružanju sigurnosti i prosperiteta za građane, ali da sam sporazum ne može biti zamjena za ovakav dugotrajan proces, često pun izazova.

Osiguravajući poštivanje Daytona i, samim tim, osiguravajući stabilnost, OHR omogućuje okruženje u kojem Europska unija (EU) i druge međunarodne organizacije mogu obavljati svoje mandate, izjavio je Inzko.

On je naglasio da usprkos trenutnoj političkoj klimi, suštinska promjena usmjerava BiH u pravcu u kojem njeni građani žele da zemlja ide.

“Proces euroatlantske integracije, čak i pri sadašnjem tempu, mijenja društveno-političko tkivo BiH, kao što je to učinjeno kod svake druge zemlje članice. Dugoročno, to će donijeti prevagu u korist progresivnih društvenih i političkih sila”, kazao je.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*