Inzko: Moglo se sačuvati tisuće radnih mjesta

inzko-sbanka U narednim mjesecima mogućno je poduzeti djelotvorne mjere koje će preokrenuti neprihvatljivi trend rasta nezaposlenosti, rekao je danas visoki predstavnik i posebni predstavnik EU Valentin Inzko na sastanku sa investicijskim stručnjacima Svjetske banke, te je pozvao političke lidere iz BiH da pitanje stvaranja novih radnih mjesta ne potiskuju u zadnji plan tijekom vođenja kampanji za izbore u listopadu.
Ističući kako su globalna ekonomska recesija i politički zastoj na domaćoj sceni drastično reducirali ulaganja u zemlju, što je rezultiralo gubitkom 70 000 radnih mjesta od kraja 2009. godine, visoki predstavnik i posebni predstavnik EU rekao je ”da su mnoga od ovih radnih mjesta mogla biti sačuvana”. Ova problematika, i uopće ekonomija, trebale bi biti u žiži političke debate, jer ta pitanja imaju najkonkretniji utjecaj na život građana.
“Činjenica je da u narednih šest mjeseci mogu biti provedene reforme, uključivši i one iz programa pristupanja Europskoj uniji, koje će pomoći Bosni i Hercegovini da postane konkurentna destinacija za ulaganja – što znači da mogu pomoći u otvaranju novih radnih mjesta”, rekao je on.
Na današnjem sastanku delegacija Svjetske banke je informirala visokog predstavnika i posebnog predstavnika EU o projektu za poticaj investicija koji je pokrenula Svjetska banka kako bi se u Bosni i Hercegovini povećale aktivnosti na privlačenju investicija.
Cilj je da se stranim investitorima olakša ulaganje u poduzeća i radna mjesta u Bosni i Hercegovini, među ostalim i pojednostavljivanjem procesa registracije stranih ulaganja, smanjenjem vremena potrebnog za pokretanje aktivnosti na terenu i pomaganjem da se što bolje prepoznaju prilike za ulaganja. Projekat će također pomoći da se ojačaju kapaciteti Agencije BiH za promociju stranih ulaganja.
“Stalno i iznova, korijen problema se uvijek vraća na nefunkcionalnu birokraciju i zakonski okvir koji odvraća i obeshrabruje potencijalne investitore. To se mora promijeniti i čini se da je ta promjena već počela. Činjenica da je pokrenut projekt za poticaj investicija na zahtjev Vijeća ministara BiH i Agencije za promociju stranih ulaganja BiH ukazuje na spremnost bosanskohercegovačkih vlasti da eliminiraju ključne prepreke ulaganjima. U tom smislu želim izraziti pohvale, te ih pozvati da nastave raditi u tom pravcu”, rekao je on.
Visoki predstavnik i posebni predstavnik EU izrazio je punu potporu inicijativi Svjetske banke, istaknuvši da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi politički lideri pozornost posvetili ekonomskoj krizi sve dok se ne poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se preokrenuo trend pada investicija i gubitka radnih mjesta.
Izvor: OHR

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*