Inzko na Croatia Summitu: Sramota je da BiH stagnira dok susjedi napreduju FOTO

U razgovorima na sastancima na skupu regionalnih lidera u Dubrovniku jučer i danas, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko je naglasio da politički lideri u BiH moraju zauzeti novi pristup kako Bosna i Hercegovina ne bi zaostala iza ostalih zemalja u području koje ostvaruju napredak, priopćeno je iz Inzkovog ureda.

Prije svega, glavne političke stranke, rekao je Inzko, moraju okončati ovu štetnu bezizlaznu situaciju i dogovoriti se oko formiranja Vijeća ministara BiH. To je jedini način za rješavanje trenutne ekonomske krize i vraćanje zemlje na put ka Europi.

Šesti “Croatia Summit” okupio je lidere zemalja Zapadnog Balkana da bi razgovarali o tranziciji područja prema punim europskim integracijama, sigurnosti i prosperitetu u ovoj deceniji.

U razgovorima koje je sinoć vodio sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i opet jutros na sastanku sa državnim podsekretarom Sjedinjenih Američkih Država za politička pitanja Williamom Burnsom te ministrom vanjskih poslova Češke Republike Karelom Schwarzenbergom, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da je potreba za promjenom pristupa u Bosni i Hercegovini podcrtana brzim napretkom koji sada ostvaruju susjedne zemlje.

Od pozitivnih regionalnih događanja, Inzko je naveo spremnost lidera u Hrvatskoj i Srbiji da stvaraju novu diplomaciju, okrenutu ka budućnosti.

– Neformiranje Vijeća ministara devet mjeseci nakon izbora je sramotno, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

“Građani BiH bi trebali imati koristi od zamaha u ostvarenju napretka u području, međutim, umjesto toga oni su prisiljeni da gledaju kako se situacija kod njihovih susjeda poboljšava dok Bosna i Hercegovina zaostaje”.

(Hrvatska riječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*