Inzko najavio rehabilitaciju dijela smijenjenih političara

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko najavio je da će tijekom ovog mjeseca rehabilitirati neke od dužnosnika koje se smijenili bivši visoki predstavnici.

Inzko je u izjavi za televiziju BN rekao da će “određen broj” tih odluka biti donijet već do kraja mjeseca.

“Svi slučajevi nisu isti”, kazao je Incko dodajući da se protiv nekih vode istrage, a kod drugih nema istraga. “Ali, vjerujte mi, još ovog mjeseca bit če određenih odluka”, rekao je on.

U BiH još ima blizu 100 osoba koja su pod sankcijama međunarodne zajednice na osnovu odluka visokih predstavnika.

Pet visokih predstavnika od 1998. godine smijenili su ukupno 177 dužnosnika u BiH, koristeći izvršne, tzv. bonnske ovlasti, koje visokom predstavniku daju mogućnost uklanjanja izabranih službenika u slučaju da se ocijeni da su oni prepreka provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma.
Carlos Westendorp donio je 11 odluka o smjenama, Wolfgang Petritsch 72, Paddy Ashdown 90, a Miroslav Lajčak i Valentin Inzko po dvije.

Tijekom procesa rehabilitacije pomilovano je blizu 70 političara i drugih dužnosnika.

Među političarima kojima je zabranjeno obavljanje izvršnih dužnosti je i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, kojemu je sankcije nametnuo 2005. tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown, a nakon što je protiv Čovića podignuta optužnica u aferi Lijanovići. Proces u ovom slučaju još traje pred Županijskim sudom u Mostaru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*