Inzko: Ne moraju svi u BiH propasti zbog onih koji imaju tmurne vizije

Postoje dvije različite vizije Bosne i Hercegovine, rekao je danas visoki predstavnik Valentin Inzko.

“Jedna je vizija zapela u uvjerenju da se zemlja nikada ne može osloboditi šovinizma i zlobe. Druga vizija je sasvim drugačija. U njoj su građani Bosne i Hercegovine isti kao i građani u bilo kojoj drugoj zemlji, oni razmišljaju i djeluju na isti način kao i drugi Europljani. Oni se brinu za svoje obitelji i za svoju budućnost. Oni žele da njihova zemlja bude sigurna i prosperitetna – žele da ona bude normalno i pristojno mjesto za život.”

Obraćajući se na ceremoniji održanoj na Prokoškom jezeru u znak sjećanja na dvanaest međunarodnih službenika koji su poginuli u helikopterskoj nesreći prije četrnaest godina, visoki predstavnik je rekao da su žrtve nesreće radile na pozitivnoj viziji Bosne i Hercegovine.

“Oni su vjerovali da ova zemlja može uspjeti i prosperirati – zbog toga što su njeni građani časni; zbog toga što su njeni građani talentirani; zbog toga što njeni građani imaju sposobnost da odbace neuspjeh i posegnu za uspjehom – kao i građani bilo koje druge zemlje.”

Konstatirajući da danas ima nekih koji i dalje čame u tmurnoj viziji neuspjeha, visoki predstavnik je rekao da “to ne mora značiti da i ostatak stanovništva mora propasti s njima.”

Rekao je da je međunarodna zajednica opredijeljena cilju svakoga časnog građanina Bosne i Hercegovine “cilju oporavka, pomirenja, prosperiteta i mira”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*