Inzko: Nema potrebe za mojom intervencijom, parlamentarna većina ima pravo mijenjati vladu

valentin-inzkoNema potrebe za mojim potezima, kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko komentirajući pismo koje mu je ovog tjedna uputio federalni premijer Nermin Nikšić, pozivajući Inzka da “koristi svoje ovlasti ili da on preuzme Vladu FBiH”.

“Na razini Vijeća ministara BiH vlada se isto tako mijenjala. Tu se radilo prema propisima i procedurama. Na isti način to se treba raditi i u FBiH, ako će već doći do izmjena federalne Vlade. Parlamentarna većina ima jasno i legitimno pravo to učiniti, mijenjati vladu, ali, naravno, poštujući zakone i Ustav. Nema potrebe za mojim potezima jer postoje procedure. Sada će se konstituirati Ustavni sud FBiH i Ustavni sud će odmotati ovo klupko”, rekao je Inzko za agenciju Anadolija.

Na pitanje jesu li moguće nove političke blokade, odnosno da se politička trakavica u FBiH nastavi, budući da ima i takvih najava, Inzko je odgovorio: “To su blokade washingtonskih i daytonskih institucija. Zloporabu blokada međunarodna zajednica sigurno neće pozitivno primiti”.

Visoki predstavnik u BiH je dodao kako su građani FBiH umorni jer “sve to traje već predugo”.

“Imamo, evo, lijep primjer Republike Srpske (RS) kako se može na brz način uraditi rekonstrukcija vlade. Na državnoj razini je to išlo dosta dobro. Tamo je isto Stranka demokratske akcije (SDA) morala napustiti vladu. Međunarodnoj zajednici nije u prvom planu važno koja je stranka trenutačno na vlasti, to se može mijenjati, ali da se poštuju Ustav, zakon i procedure. Građani očekuju odgovore na mnoga njihova pitanja, a koja se tiču života, zapošljavanja, budućnosti, kako bi mogli živjeti normalan život. To je zadatak svake vlade i premijer Nikšić ima mogućnost već sada to činiti”, dodao je Inzko.

Govoreći o budućnosti Mostara koji je, također, već mjesecima u krizi, Inzko je kazao da će uskoro njegovi suradnici stići iz Mostara.

“U međuvremenu dobili smo i neka istraživanja javnog mišljenja. Oko 91 posto Bošnjaka i 88 posto Hrvata očekuje od najveće dvije stranke da pokrenu konačno implementaciju Odluke Ustavnog suda BiH. Neki ljudi su u zabludi kada misle da se mijenja Statut Grada Mostara. Ne mijenja se Statut, implementira se samo Odluka Ustavnog suda. Da je više volje moglo bi se to učiniti”, rekao je on.

Upitan hoće li OHR nametnuti rješenje za Mostar, jer domaće političke snage ne mogu postići rješenje, odgovorio je odrečno. “U Mostaru međunarodna zajednica nastupa s politikom domaće odgovornosti i ona će se pridržavati te politike”, poručio je Inzko.

Federalni premijer Nermin Nikšić uputio je pismo visokom predstavniku u BiH, u kojem piše, “da u posljednje vrijeme sluša Inzkove izjave u kojima tvrdi da ne daje podršku predsjedniku Federacije BiH, a ništa ne čini da Budimirove opstrukcije sankcionira”.

“U pismu sam ukazao visokom predstavniku na ove činjenice i pozvao ga da počne koristiti svoje ovlasti. Ili ako zaista procjenjuje da sve dobro funkcionira u radu Vlade s onima kojima daje podršku, Živku Budimiru, SDA i NS Radom za boljitak, preuzme federalnu Vladu i nastavi raditi onako kako on misli”, izjavio je Nikšić, prije održavanja sjednice Savjeta za razvoj SDPBiH u Sarajevu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*