Inzko: Neostvarivanje napretka u formiranju vlasti će imati ozbiljne posljedice

Najugroženije kategorije pučanstva su posebno teško pogođene neuspjehom političara da formiraju novu vlast, rekao je danas visoki međunarodni predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko na sastanku s predstavnicima Udruženja neratnih invalida Federacije BiH.

Obraćajući se predsjedniku Udruženja neratnih invalida FBiH Zijadu Arapčiću, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je izrazio punu podršku inicijativama usmjerenim ka zapošljavanju najranjivijih kategorija bh. društva.

U isto vrijeme, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je također naglasio da nastavak političkog zastoja oko formiranja vlasti suviše često šteti konstruktivnim i pozitivnim inicijativama.

– Neostvarivanje napretka u formiranju vlasti će imati ozbiljne posljedice, što uključuje i financijske implikacije, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Dok je stopa nezaposlenosti i dalje veoma visoka – službeno iznad 43% – te dok polovina pučanstva živi na ili ispod granice siromaštva, ugrožene se kategorije stanovništva, kao što su invalidi, nalaze u posebno teškoj situaciji, izjavio je Inzko.

– Odgovornost osoba koje su izabrane u listopadu 2010. godine je da počnu raditi ono što je neophodno da se konačno prekine politički zastoj te da počnu poboljšavati uvjete života u BiH, posebno najugroženijih kategorija stanovništva, zaključio je.

(Hrvatska Riječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*