Inzko o Hrvatskom narodnom saboru: Doba paralelnih institucija je iza nas

Visoki međunarodni predstavnik i specijalni predstavnik EU (EUSR) u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko komentirao je održavanje Hrvatskog narodnog sabora u utorak u Mostaru:

– Kao visoki predstavnik i specijalni predstavnik Euopske unije, očekujem da i dalje surađujem sa svima onima, bez obzira na to jesu li sudjelovali na jučerašnjem sastanku ili ne, koji su spremni poštivati Dayton, vladavinu zakona i raditi u okviru institucija ove zemlje te ostvare značajan napredak ka boljoj budućnosti za sve one koji žive u BiH: boljoj budućnosti za Hrvate, za Srbe, za Bošnjake i za Ostale, boljoj budućnosti za građane, navedeno je u priopćenju o Inzkovoj reakciji koje je u srijedu objavio Ured visokog međunarodnog predstavnika i specijalnog predstavnika EU o Hrvatskom narodnom saboru.

– Nijedna stranka ili pojedinac nema isključivo pravo predstavljati bilo koji konstitutivni narod. Ono što je potrebno više nego ikad je iskren dijalog širom političkog spektra u okviru institucija ove zemlje koje imaju mandat da usvajaju i provode promjene. Doba paralelnih institucija je iza nas. Jedino mjesto da se donesu promjene jeste unutar nadležnih institucija ove zemlje.

Napredak je moguć – napredak u otvaranju novih radnih mjesta, napredak na smanjenju siromaštva, napredak u borbi protiv korupcije, napredak na mnogim od legitimnih pitanja o kojima se govorilo tijekom jučerašnjeg skupa, kao i napredak na tome da se Bosna i Hercegovina učini zemljom u kojoj Hrvati, Bošnjaci, Srbi i Ostali vide svoju budućnost.

Međutim, preduvjet da se ovo ostvari je formiranje Doma naroda BiH i imenovanje Vijeća ministara. Više od šest mjeseci je prošlo od izbora.

Iduće tri i pol godine predstavljaju još jednu šansu političke klase Bosne i Hercegovine da pokaže da je u stanju ostvariti budućnost i pozitivne promjene kakve žele građani ove zemlje i da zemlju ponovo dovede na put ka euroatlantskim integracijama.

Usvajanje ustavnih promjena u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine osigurava mehanizme da zemlja i njezini konstitutivni narodi i građani naprave značajne promjene i nadam se da će vlasti na državnom nivou biti formirane bez odlaganja te da ćemo biti svjedoci značajnog napretka u predstojećim sedmicama i mjesecima – zaključio je Inzko.

1 Comment

  1. “Da zemlju ponovo dovede na put ka euroatlantskim integracijama”, kaze Inzko. Ponovo? Kad je zemlja bila na tom putu?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*