Inzko: Odluka Ustavnog suda BiH o Mostaru ne ugrožavaju poziciju ni jednog naroda

Visoki predstavnik Valentin Inzko i njegov prvi zamjenik Roderick Moore danas su u odvojenim susretima razgovarali sa predsjednicima SDA i HDZ-a BiH, Sulejmanom Tihićem i Draganom Čovićem, a glavne teme razgovora bilo je provođenje odluke Ustavnog suda BiH o Statutu Mostara te nedavni sporazum čelnika šest političkih stranaka.

Inzko je pozvao stranke da intenziviraju napore i uključe se u konstruktivne razgovore koji će voditi ka implementaciji odluka Ustavnog suda BiH od 26. studenoga 2010. godine i 18. siječnja 2012. godine o izborima u Gradsko vijeće Grada Mostara. Da bi se u Mostaru mogli održati izbori kao i u ostatku zemlje, potrebno je izvršiti promjene do svibnja 2012. godine, kada je planirano raspisivanje lokalnih izbora.

Pri tomu je Inzko naglasio da odluke Ustavnog suda ne ugrožavaju poziciju niti jednog konstitutivnog naroda u Mostaru jer je Sud podržao sve sigurnosne mehanizme koji su sadržani u Statutu Grada Mostara za zaštitu konstitutivnih naroda u Mostaru.

“Vitalni nacionalni interesi, minimalne i maksimalne kvote za konstitutivne narode u Gradskom vijeću Grada Mostara, posebni mehanizmi odlučivanja o ključnim pitanjima nisu ugroženi ni na koji način, tako da niko ne treba imati nikakvih strahova od implementacije odluka Suda”, rekao je Inzko.

Važno je, naglasio je visoki predstavnik, “da lideri političkih stranaka u Mostaru rade na iznalaženju političke volje da se postigne sporazum koji će omogućiti dalji nastavak napretka u Mostaru”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*