Inzko osporio Vladu Srednjobosanske županije

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uputio je pismo predsjedavajućem Skupštine Srednjobosanske županije Nikoli Simiću, njegovom zamjeniku Refiku Popariću, kao i  predsjednicima skupštinskih klubova naroda i klubova poslanika u kojem od njih zahtjeva da se omogući vladi u odlasku, odnosno u tehničkom mandatu, da nastavi svoje dužnosti sve dok se Ustavni sud Federacije BiH ne očituje o zahtjevu hrvatskih zastupnika o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

“Najoštrije vas pozivam da poduzmete neophodne mjere kako bi osigurali da vaša županija ispoštuje ustavne obveze. Posebno zahtijevam od vas da omogućite vladi u odlasku da nastavi obavljati svoje dužnosti u skladu sa zakonom, sve dok Ustavni sud FBiH ne donese svoju odluku. Također, od vas tražim da osigurate da kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva županijske Skupštine bude predložen i imenovan bez daljnjih odgađanja, te da pokrenete politički dijalog i neophodni kompromis kako bi unaprijedili razgovore o formiranju vlade”, navodi se u pismu koje je danas poslijepodne  stiglo u Skupštinu SBŽ-a.

Inzko u pismu ističe kako se bilo koja odluka Vlade SBŽ-a, koja je imenovana 10. svibnja,  dovodi u pitanje te da se i sama odluka o imenovanju članova Vlade SBŽ-a ne može smatrati usvojenom niti je mogla stupiti na snagu.

“Na Ustavnom sudu Federacije BiH je da donese odluku o prihvatljivosti i osnovanosti zahtjeva koji mu je podnesen. Međutim, jasno je da dok ne donese odgovarajuću odluku o ovom pitanju, odluka o imenovanju članova Vlade Srednjobosanske županije ne može se smatrati usvojenom niti je mogla stupiti na snagu”, navodi Inzko, između ostalog u pismu, napominjući kako je uvjeren da zakonski propisi ne mogu zamijeniti političke pregovore.

“…vjerujem  da rješenje ovog spora, kroz kompromis svih strana, predstavlja najbolji mogući put naprijed. U isto vrijeme, obveza je svih stranaka da poštuju Ustav i zakon”, navodi se u pismu koje je Visoki predstavnik u BiH uputio čelnim ljudima Skupštine Srednjobosanske županije.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*