Inzko piše u UN: Dodik i dva HDZ-a potkopavaju temelje BiH!

Bosna i Hercegovina više od godinu dana nakon općih izbora još nema novu državnu vlast što doprinosi stalnom narušavanju političke situacije u zemlji, navodi visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u redovnom izvješću glavnom tajniku UN Ban Ki-moonu.

U izvješću, koje se odnosi na razdoblje od 21. travnja do 15. listopada, Inzko ističe da političko okruženje u BiH stagnira, jer lideri šest najvećih političkih stranaka – SDP-a, SNSD-a, SDA, SDS-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 ne uspijevaju formirati novi saziv Vijeća ministara BiH, prenosi agencija Srna.

– Tračak nade u BiH javio se u rujnu, kada su se lideri šest stranaka konačno počeli uključivati u ozbiljne pregovore u vezi s formiranjem državne vlasti i prihvaćanjem reformi kako bi bio otključan napredak prema članstvu u EU i NATO, ističe Inzko u izvješću, uz opasku da dobra volja, ipak, nije donijela konkretne rezultate.

On dodaje da protivljenje iz entiteta, naročito iz RS-a, nastavlja sprječavati usvajanje adekvatnog državnog proračuna za 2011. godinu.

– Kao posljedica toga državne institucije su od 1. siječnja radile pod ograničenom privremenom financijskom strukturom, što je smanjilo njihov kapacitet i funkcionalnost, navodi se u izvješću, četrdesetom koji su podnijeli visoki predstavnici u BiH.

Inzko naglašava da RS nastavlja kombinirati pravne i političke aktivnosti koje dovode u pitanje državne institucije, kompetencije i zakone, kao i autoritet visokog predstavnika i relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

– Iako je Narodna skupština RS-a 1. lipnja poništila odluku o raspisivanju referenduma, objavljenu 13. travnja, kontroverzni zaključci ostaju problematični, navodi Inzko.

On ističe da je nastavljena uporaba zapaljive nacionalističke retorike, kako iz RS-a, tako i lidera iz Federacije BiH, te da predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 nastavljaju pritisak za osnivanje trećeg entiteta, čemu u prilog govori i zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora.

Visoki predstavnik navodi da je Vlada Federacije BiH, usprkos svemu, funkcionirala dobro tijekom ovog  razdoblja.

Inzko ističe da vlasti nisu napredovale kada je riječ o zakonu o državnoj imovini, kao i to da OHR nastavlja traženje dijaloga sa zvaničnicima RS-a kako bi bila riješena glavna pitanja u vezi s teritorijalnim i drugim obvezama koje proističu iz Konačne odluke za Distrikt Brčko.

Na Iznzkovo izvješće oštro su reagirali političirari iz republike Srpske, nazvavši ga “jednostranim”, a slična reakcija došla je i od hrvatskih političara u ovoj zemlji.

7 Comments

  1. Inzko i grupa takvi hipokrata stvara drzavu bez volje Hrvata i Srba. Sto bi Inzko rekao da njegov narod bude dosao u poziciju kako su Hrvati. Muslimani rade da uniste Hrvate. Tko got to nevidi ili je glu ili pokvaren. Hrvati i oni sami snose svoju odgdvdrnost. Postite vi tu Avnojsku Hrvatsku i ta Hrvatska stvara mrznju, mrznju i anacinila Hrvate. Nazivaju ih bosancima i hercegovcim. Sto bi bilo sa tom avnojskoj Hrvatskom dasu Hrvati u Bosni i Hrcegovini ostati u satavu bivse drzavi.Dibi bile granice republikie Hrvatske.

  2. Volo bih da mi urednik ovoga portala pokaze u kojem to retku pise da dva HDZ-a potkopavaju temelje BiH. Treci entitet bi BiH ucinio logicnom i stabilnom drzavom, a sadasnja konstrukcija ni ne stoji ni na kakvim solidnim temeljima, sama od sebe je potkopana i trosna.

  3. Jossko,Bih je takva jer su u njoj oni(sto kaze Pravas Sa) kojima je vlastiti tor miliji od zajednickog, jer im je logika “nek komsiji/susjedu crkne krava”. Ko ima postene namjere,nema i nebi bilo nikakvih problema u BiH. Ne kaze narod uzalud, ona narodna:” Sloga kucu gradi, a nesloga je rusi” A sta je Incko hteo da pita Dodika i Covica sta ce napisati u izvetasaju. Da treba ljude ugurati u Toreve,dijeliti narode, vrsiti segregaciju i stvarati antagonizam. Pa nije lud,da rusi osnovne temelje demokracije i same EZ.

  4. Rušioci mira i prosperiteta u Bosni i Hercegovini su SNSD HDZ BiH i minorna stranka jednog lica HDZ 1990.

  5. Tko se ruga! HSP mozda ima više lica, ali zastupnika u Parlamentu ima tocno koliko i HDZ 1990. I to zahvaljujući Ljubicevoj naivnosti. Da je isao sam na izbore ne bi ni toga jednoga ugurali!!!

    • LJUBIĆ PREDVODI STRANKU MRTVACA HDZ 1990 KOJA NESTAJE DO SLJEDEČI IZBORA.NJEGOVA LAŽ I IZBORNA IGRA JE DAVNO PROKUŽENA I ON JE MRTVAC POLITIKE I JEDINO DA PREĐE dRAGANU I DOBIJE MJESTO KAO POKAJNIK HDZ BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*