Inzko podnosi izvješće Vijeću sigurnosti: Vratiti BiH na reformski put!

Nakon teškog razdoblja stagnacije, rezultati izbora održanih 3. listopada nude nadu i nove mogućnosti za Bosnu i Hercegovinu. Sada je na izabranim političarima da zemlju vrate nazad na reformski put, izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko u svom izvješću Ujedinjenim narodima, koji je objavljen u petka.

Visoki predstavnik Inzko putuje u Sjedinjene Američke Države u ponedjeljak da bi se u Washingtonu sastao s visokopozicioniranim dužnosnicima SAD-a i da bi u četvrtak predstavio svoje izvješće Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku. Posjet visokog predstavnika Inzka SAD-u dolazi kratko nakon posjeta državnog sekretara SAD Hillary Rodham Clinton i predsjednika EU Hermana Van Rompuya Bosni i Hercegovini. Ovi posjeti su znak da zemlja ponovo zauzima visoko mjesto među prioritetima na svjetskoj pozornici.

OHR-ovo izvještće obuhvata razdoblje od 1. svibnja do 22. listopada ove godine i u njemu se bosanskohercegovačke vlasti pohvaljuju za napredak u rješavanju uvjeta za liberalizaciju viznog režima s Europskom unijom. Izvješće obuhvata i nedavno održane izbore, koje su međunarodni promatrači ocijenili kao, generalno gledano, slobodne i fer, iako se istražuju žalbe oko izbornih prijevara.

“Nedavno održani izbori daju novu mogućnost onim političarima koji gledaju naprijed i koji su spremni raditi zajedno i da se fokusiraju na pomirenje i napredak”, rekao je visoki predstavnik Inzko.

“Predstoji još mnogo posla. Moraju se što je prije moguće oformiti vlasti koje će napraviti program kojim će zemlju vratiti na put euroatlantskih integracija i pozabaviti se teškim ekonomskim izazovima u zemlji”.

Tijekom posjeta, visoki predstavnik će razgovarati i o problemima sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava, uključujući i porast retoričkih osporavanja suvereniteta i ustavnog poretka BiH, i pravnih i političkih poteza kojima se osporavaju institucije na državnoj razini, nadležnosti i zakonski propisi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*