Inzko ponovio: Poništit ću odluku o referendumu ako to ne učini NSRS

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko ponovio je u utorak navečer da će poništiti odluku o referendumu u Republici Srpskoj ne učini li to Narodna skupština. “Referendum nije sporan ako je iz nadležnosti općine ili entiteta. Međutim, referendum, koji u RS-u namjeravaju provesti iz nadležnosti je države, i to ne može”, rekao je Inzko gostujući u dnevniku TVRS-a.

Inzko je podsjetio da je dužnosnik Europske unije nedavno prenio vlastima u Banjoj Luci da RS sama poništi odluku o referendumu ili će to uraditi visoki predstavnik u BiH. Rekao je da postoji i mogućnost sankcioniranja dužnosnika, ali da o tome sada ne razmišlja.

Visoki predstavnik je ranije najavio da će u četvrtak zasjedati Vijeće za provedbu mira i donijeti odluku u vezi s namjerom RS-a da provede referendum. Narodna skupština RS-a je, naime, donijela odluku o raspisivanju referenduma na kojem bi se građani toga entiteta trebali izjasniti podržavaju li nametnute zakone visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*