Inzko pozdravio Izetbegovićevu izjavu kao “korak ka pomirenju”

OHR i Ured specijalnog predstavnika EU pozdravlja korak ka pomirenju izražen u nedavnim vizionarskim izjavama u vezi s nevinim žrtvama, koje je novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dao za B-92, navedeno je u priopćenju iz ureda Valentina Inzka u srijedu.

– Izjave koje ohrabruju dijalog u cilju pomirenja i rješavanja problema predstavljaju dobrodošlu i značajnu promjenu u političkom životu Bosne i Hercegovine. OHR i Ured specijalnog predstavnika EU očekuju da će politički lideri poslije ove izjave iskoristiti priliku da naprave korak naprijed kojim će BiH učiniti drugačijom zemljom.

Ova izjava ne dolazi u vakuumu. Usvajanje Rezolucije o Srebrenici od strane Srbije te napori koje su učinili predsjednik Srbije Tadić i predsjednik Hrvatske Josipović pokazuju da se regija mijenja i da je njezina budućnost unutar Europske unije koja je poslije Drugog svjetskog rata osnovana na pomirenju, dijalogu, toleranciji i zdravom kompromisu. Pomirenje i pojačana suradnja su neophodni preduvjeti kako bi se ovakva budućnost što prije realizirala.
Lideri BiH mogu i trebaju iskoristiti ovu pozitivnu atmosferu koja je stvorena izgledima za članstvo u EU te pretvoriti izbore u novi početak za Bosnu i Hercegovinu.

“Pomirenje počinje suosjećanjem, osnovnim priznavanjem naše zajedničke ljudskosti, gdje su politička razmatranja manje važna. Istovremeno, pomirenje može biti osnova za politički dijalog koji je potreban da bi se poboljšao život za građane u BiH i cijeloj regiji”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*