Inzko priprema sankcije protiv Dodika zbog referenduma u RS

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko iskoristit će svoje izvršne, tzv. bonnske ovlasti i donijeti odluke o poništenju Odluke o referendumu u RS i sankcijama protiv vodećih državnih i političkih dužnosnika RS i lidera političkih stranaka, koji su podržali održavanje referenduma, tvrdi novinska agencija RS Srna, pozivajući se na vlastite diplomatske izvore u Sarajevu.

-Visoki predstavnik upotrijebit će bonnske ovlasti. Želi onemogućiti Republiku Srpsku da provede Odluku o referendumu, tako što će u Službenom listu BiH objaviti svoje odluke kojom poništava ovu o referendumu. Na taj način želi im dati pravosnažnost odnosno pravno djelovanje, jer je svjestan da njegove odluke neće biti objavljene u Službenom glasniku RS, rekao je izvor agencije.

Nakon toga, dodao je ovaj izvor, visoki predstavnik može zahtijevati podršku od međunarodne zajednice i zatražiti provođenje odluka koje je donio.

– Visoki predstavnik namjerava sankcionirati određen broj pojedinaca, prije svega, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsjednika Narodne skupštine Srpske Igora Radojičića, visokopozicionirane osobe u Vladi RS i lidere političkih stranaka koji su podržali referendum i imaju neposrednu suradnju s Dodikom, kazao je sugovornik Srne.

Ovaj izvor smatra kako bi cilj ovakvog djelovanja mogao biti politička destabilizacija RS i da bi ovakav postupak mogao izazvati vrlo složene probleme u BiH.

Narodna skupština RS je 13. travnja usvojila Odluku o raspisivanju referenduma na kojem bi se građani RS trebali izjasniti o tome podržavaju li ”nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužiteljstvu BiH i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH”.

Iz međunarodne zajednice stigle su oštre osude ovog poteza, a Miroslav Lajčak, izvršni ravnatelj EEAS-a za zapadni Balkan, istočno partnerstvo i Rusiju, pokušao je prošloga tjedna, tijekom posjeta BiH, odgovoriti službenu Banja Luku od namjera organiziranja referenduma, koji bi mogao voditi jednostranom isključivanju RS iz pravnog sustava BiH.

Milorad Dodik kazao je da RS ima “spreman odgovor” ukoliko dođe do sankcija međunarodne zajednice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*