Inzko: Prvi paket ustavnih promjena bit će manjeg obujma

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je da će prvi paket ustavnih promjena u BiH vjerojatno biti manjeg obujma, ali da je najvažnije da se u okviru njih maksimalno zaštita ljudskih prava i da vezano za ustavne promjene ne dođe do blokada u procesu pridruživanja EU.

– Nitko neće ukinuti mehanizme zaštite pozicije entiteta i o tome se nije govorilo ni u Butmiru, ali treba gledati da BiH ubrzano krene prema Bruxellesu, rekao je Inzko.

On je naveo da je pozicija Ureda visokog predstavnika (OHR) ojačana nakon što su BiH posjetili američki državni tajnik Hillary Clinton i povjerenik za proširenje EU Stefan Fule, ali da će njegovo brže zatvaranje omogućiti BiH ispunjavanjem “pet plus dva” uvjeta – koje je definiralo Vijeće za implementaciju mira (PIC), međunarodno tijelo koje nadzire provedbu Daytonskog sporazuma.

Inzko je sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske rekao da plan “pet plus dva” nije novina, jer ga je donio PIC još 2008. godine i da će nakon njegovog ispunjavanja doći do transformacije i postupnog gašenja OHR-a, ali da “BiH još nije tamo stigla”.

“Već sada imamo planove za jačanje prisustva EU povećanjem broja suradnika u Uredu visokog predstavnika EU, a ovo tijelo više će razmatrati politička pitanja nego tehnička, što je sada slučaj”, rekao je Inzko.

On je dodao da su nedavni posjeti visokih stranih dužnosnika BiH signal da BiH ostaje “na dnevnom redu” međunarodne zajednice, jer se u listopadu očekuje i posjet predsjednika EU Hermana Van Rompuya i da je time poručeno da će međunarodna zajednica nastaviti podržavati BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama, ali da i BiH mora dati vlastiti doprinos.

Inzko je istaknuo da će, nakon nedavno održanih općih izbora, građani BiH imati vlast kakvu su željeli i da je potrebno da se stranački lideri koncentriraju na bitna pitanja koja se odnose na bolji život stanovništva.

Govoreći o rješavanju statusa državne imovine BiH, Inzko je rekao da su za BiH važnija druga pitanja, kao što su ustavne promjene, ali da je ono uvjet za zatvaranje OHR-a i da je to posljedica dogovora međunarodne zajednice.

“Ne želimo da u rješavanju ovog pitanja bude jednostranih poteza entiteta. Bilo je pokušaja da Federacija BiH uknjiži dio te imovine na sebe, što je OHR spriječio. Smatram da to pitanje mora riješiti Vijeće ministara”, poručio je visoki predstavnik.

Kada je riječ o bezviznom režimu za građane BiH, Inzko je izrazio optimizam da će konačna odluka o njegovom odobrenju biti donesena u prosincu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*