Inzko se obratio Vijeću sigurnosti: Novo ozračje na Balkanu prilika za BiH

Novo i kooperativnije ozračje na cijelom Balkanu stvorilo je povoljne prilike za Bosnu i Hercegovinu, izjavio je u ponedjeljak visoki predstavnik Valentin Inzko pred Vijećem sigurnosti UN-a. Visoki međunarodni predstavnik i specijalni predstavnik EU (EUSR) u BiH je rekao da neformalna konferencija EU-Zapadni Balkan, koja će se održati u Sarajevu 2. lipnja, “može unaprijediti trend razvoja odnosa u pravcu pomirenja i suradnje u budućnosti”.

Inzko je izjavio da nedavni posjeti visokih međunarodnih zvaničnika “odražavaju zabrinutost  u vezi s nemogućnošću ove zemlje da iskoristi prilike koje su joj otvorene, te nedostatak zajedničke vizije za budućnost”.

Međunarodna zajednica je jednoglasno i bezrezervno potvrdila suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, ali je upozorio da je izborna debata, puna konfrontacija, naprosto skrenula pozornost s pitanja od kojih će građani BiH imati stvarne koristi.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da je načinjen stvaran napredak koji se ogleda, na primjer, u činjenici da Bosna i Hercegovina ima mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a kao i u činjenici da je BiH primljena u NATO-ov Akcijski plan za članstvo i uspješnoj implementaciji reformi koje se odnose na liberalizaciju viznog režima, što pokazuje da ova zemlja može funkcionirati. Međutim, to se ne odnosi i na ekonomiju ili na ključne reforme koje se tiču članstva u EU, gdje su očekivanja građana BiH velika, primijetio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

On je također naglasio da vlasti nisu učinile potrebne pomake u pogledu preostalih ciljeva i uvjeta za tranziciju OHR-a prema ojačanoj misiji EU.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU naglasio je “uzročno-posljedične veze” između reformi i praktičnih koristi za građane, naglasivši da ovogodišnji izbori predstavljaju priliku za svakog birača da zahtijeva od svojih izabranih predstavnika da naprave pomake.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*