Inzko: Strašno je to što Dodik radi u vezi sa Srebrenicom

Strašno je što premijer Republike Srpske Milorad Dodik pokušava staviti pod znak pitanja izvještaj Komisije za Srebrenicu, izjavio je jučer za “Dnevni avaz” Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.
Inzko je, komentirajući namjeru Vlade RS da preispita nalaze Komisije za Srebrenicu, u pokušaju da negira genocid koji su počinile Vojska i policija RS, rekao da ne shvaća takve postuke.
Prema njegovim riječima, nema apsolutno nikakvog opravdanog razloga da se revidiraju nalazi izvještaja koji je urađen još 2004. godine. “Ako će to novo ispitivanje biti precizno, ono će doći do potpuno istih rezultata. Izvještaj je objavljen, ono što je u njemu su potvrdili rođaci žrtava i međunarodna zajednica to poštuje. Nema potrebe da se prave novi spiskovi i izvještaji”, izjavio je Inzko za “Dnevni avaz”.
No, boreći se protiv jedne Dodikove manipulacije, Inzko afirmira i podupire drugu. Komentirajući, naime, dovođenje u pitanje izvješća Komisije za Srebrenicu, Inzko je izjavio: “To što Dodik govori je kao kada biste rekli da u Jasenovcu nije bilo 700.000 žrtava, već 650.000.”
Brojka 700.000 bila je, kao što je poznat, istaknuta u Donjoj Gradini prigodom nedavnog obilježavanja godišnjice proboja logoraša iz logora Jasenovac, a istaknuo ju je i Milorad Dodik u govoru koji je održao tom prigodom. Isti dan u Dnevniku HTV-a ju je, na upit novinara, prokomentirao povjesničar dr. Slavko Goldstein, koji je u Karlovcu sudjelovao na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, održanom u organizaciji Židovske vjerske zajednice Bet Israel. “700.000 žrtava treba shvatiti ne samo kao pretjerivanje, nego kao manipuliranje žrtvama, što je za svaku osudu”, reko je Goldstein.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*