Inzko: Suspenzija odluka SIP-a ostaje na snazi

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je danas novinarima da će, dok veleposlanici Vijeća za implementaciju mira (PIC) drugačije ne odluče, odluka kojom je suspendirao mjere kojima je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) osporio izbor novog rukovodstva Federacije BiH ostati na snazi, a o eventualnim daljnjim mjerama Ured visokog predstavnika (OHR) će odlučiti nakon što službeno primi obrazloženje Ustavnog suda Federacije BiH.

To praktično znači da je za OHR i dalje legalna vlast u FBiH formirana od stranaka potpisnica tzv. Platforme – SDP BiH, SDA, HSP BiH i Narodna stranka Radom za boljitak. Inzkove poteze podržao je i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC), koji je nakon dvodnevnog sastanka u Sarajevu izdao komunike u kojem se navodi kako Upravni odbor PIC-a “poziva na brzo rješavanje pravnih pitanja u vezi s formiranjem nove vlade Federacije” te da je primio k znanju napore visokog predstavnika čija je svrha da podrže taj cilj.

Upravni odbor PIC-a apelirao je na sve strane da uspostave stabilnu vladu koja može odgovoriti na potrebe građana Federacije te je iskazao razumijevanje za zahtjeve lidera hrvatske zajednice za provedbu reformi koje bi vodile izjednačavanju prava svih konstitutivnih naroda i ostalih.

Podsjetimo, Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine odlučio je danas obustaviti postupak ocjene legalnosti izbora novih vlasti, jer su dosadašnja predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto i bivši ministar financija i dopremijer FBiH Vjekoslav Bevanda povukli svoj zahtjev za ocjenu ustavnosti formiranja Doma naroda FBiH i izbora predsjednika Federacije BiH.

Inzko je naglasio da odluku Suda nije još napismeno dobio te da će tek nakon što je pravni tim OHR-a detaljno prouči biti moguće govoriti o novim potezima međunarodne zajednice.

Prema njegovim riječima, međunarodna je zajednica imala dojam da se SIP u odlučivanju o regularnosti izbora u Federaciji BiH dotaknuo ustavne materije, zbog čega je zaključeno kako je najbolje da se o ovom pitanju izjasni Ustavni sud FBiH.

Na pitanje novinara zašto je donio suspenziju odluka SIP-a kada su one donijete na osnovu Izbornog zakona BiH, čije je donošenje podržano od međunarodne zajednice, Inzko je kazao da se Ustav kršio od 3. prosinca 2010. godine te da je OHR želio da domaća institucija riješi ovu problematiku.

OHR je privremeno suspendirao odluke SIP-a u kojima se navodi da je formiranje Doma naroda FBiH i izbor dijela federalne izvršne vlasti suprotno Izbornom zakonu BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*