Inzko: Treba promijeniti Ustav BiH i spriječiti opstrukcije nacionalističkih političara

Prioritet u Bosni i Hercegovini danas je formiranje koalicijske vlasti koja može riješiti ekonomsku krizu i vratiti zemlju natrag na put ka Europi, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU na konferenciji u Beču, kojom je predsjedao europski komesar za proširenje Štefan Fuele.

Rekavši da je na izborima u listopadu prošle godine došlo do “primjetne promjene stava u pravcu nenacionalističkog pragmatizma među bh. biračima“, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU rekao je da sada postoji veliki broj birača „koji žele drugačiju, konstruktivnu politiku za kratkoročnu i dugoročnu korist građana, te koji žele stagnaciju ostaviti iza sebe.“

Rekao je da će biti neophodno reformirati Ustav BiH “kako se zakoni – uključujući zakone navedene u Europskom partnerstvu i Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju – ne bi mogli lako blokirati od strane manjine političara.”

“Građani Bosne i Hercegovine i građani Zapadnog Balkana žele ista prava i prednosti kao građani u EU,” rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU . “To znači pravo da se prosperira na slobodnom tržištu; to znači pravo na sigurnost kroz vladavinu zakona; to znači pravo na slobodu govora preko neovisnih medija; i to znači pravo svakog građanina na puno demokratsko učešće u državnim institucijama.”

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU dodao je da će EU nastaviti da daje podršku građanima Bosne i Hercegovine, imajući u vidu specifične odlike zemlje, ali u isto vrijeme će iskazati konzistentnost svojih uvjeta i nepokolebljivo opredjeljenje ka vlastitim suštinskim vrijednostima.

(Hrvatska riječ)

1 Comment

  1. TAJ TI JE USTAV AUSTROGARSKI OLIGARHU NA STETU BIH HRVATA VEC TVOJ PRETHODNIK PETRIC PROMIJENIO–SVE STO PLANIRAS DA MJENJAS CE ICI NA STETU I UNISTENJE BIH HRVATA–NA KRAJU CE I ROMI BIRATI HRVATSKOG CLANA PREDSJEDNISTVA BIH–ODJEBI I IDI PRLJAVI MASONE.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*