Inzko u Vijeću sigurnosti UN: BiH suočena s najgorom krizom od Daytona

Bosna i Hercegovina se suočava a jednom od najgorih političkih kriza od kraja rata 1995. godine. Daytonsko-pariški sporazum, koji je zemlji donio 15 godina mira, izložen je ozbiljnim kršenjima, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Europske unije Valentin Inzko Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSC) danas u New Yorku.

Vlasti Republike Srpske (RS) su se nastavile zalagati za raspad zemlje, institucije na državnom nivou su pod političkim, institucionalnim i ekonomskim pritiskom, i više od sedam mjeseci nakon izbora formiranje novih vlasti još uvijek nije na vidiku, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.

Pošto je zakonodavni proces na državnom nivou na mrtvoj točki, “proces integracije u Europsku uniju i euroatlantske integracije je potpuno stao,” rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko danas u svom govoru.

U ovoj već teškoj atmosferi, Narodna skupština RS-a je donijela zaključke i odluku da održi referendum posebno ciljajući državne pravosudne institucije, kao i mandat visokog predstavnika prema Poglavlju VII Povelje UN-a. Održavanje takvog referenduma bi bilo suprotno Daytonskom mirovnom sporazumu i ugrozilo bi ustavni sistem podjele nadležnosti između države i entiteta utvrđen Mirovnim sporazumom.

Pored svog polugodišnjeg izvješća Vijeću sigurnosti UN-a, visoki predstavnik Inzko je podnio i posebno izvješće Vijeću sigurnosti UN-a o nedavnim mjerama vlasti RS-a u kome je naglasio ozbiljnost situacije. Visoki predstavnik Inzko je također upozorio da se ovi događaji ne smiju smatrati samo kratkoročnim negativnim trendom. “Potreba za međunarodnim prisustvom, kako civilnim tako i vojnim, sa izvršnim mandatom je i dalje očigledna,” rekao je Inzko.

4 Comments

  1. Pa sam si je zakomplikovao gospodine Inzko. Muslimani rade sta hoce, posebno u Federaciji. Sto se tice pravosudja Dodik je u pravu. Licni primjer:
    Moj otac zivi u Srajevu (Srbin), komsija musliman napravio Auto praonucu u dvosistu kuce moga oca. My otac se sudi vec 5 godina, pare dao na advokate, i nista…

    • Anđelko taj tvoj primjer je u RS svakodnevnica za Bošnjake i Hrvate primjer Fata Orlović njoj je crkva napravljena u dvorištu a da ne napominjem ostale prinjere.Sve crkve i đamije su u Banjaluci porušili a metak nije ispaljen.Jel ikad iko odgovarao za zbivanje oko Ferhadije đamije kada je stariji čovjek ubijen tih primjera ima u rs jakoo punoo i to nije dobro što se radi kao u Fedreraciji tako i u RS.

  2. Medunarodna zajednica redi posao da ostane u Bosni i Hercegovini sto dulje. Medunarodna zajednica drzi Bosnu i Hercegovinu kao taoce. Medunarodna zajednica stvara razdor i mrznju medu/narodima.Medunarodni spijuni oni su napravili rat izmedu katolika i muslimana da bi opravdali i izmislili gradanski rat. Stvorili Srpsku republiku tako da mogu vjecito gospodarit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*