Inzko: Ukidanje viza za BiH tek na jesen

INZKO-hrGrađani BiH mogu se nadati liberalizaciji viznog režima tek u drugoj polovini godine, izjavio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. “Izgleda da vizna liberalizacija neće doći tako brzo. Neki su se nadali, a među njima i ja, da će to biti 1. srpnja, na početku sezone odmora. Izgleda da će u lipnju biti najavljeno kada će do vizne liberalizacije doći”, rekao je Inzko za Radio “Deutsche Welle”.

Inzko je dodao da najava ne znači i implementaciju, koja bi mogla uslijediti tri ili četiri mjeseca kasnije.
On je ocijenio da je BiH na slučaju ispunjavanja uvjeta za viznu liberalizaciju pokazala da “može kad hoće”, ali i da se kod pojedinih europskih zemalja i institucija može osjetiti i umor povodom konstantnih zastoja u reformama drugih oblasti u BiH.
Inzko, međutim, navodi da će Europa imati dovoljno strpljenja i da će BiH ponuditi mehanizme koji su se već pokazali uspješnim u 27 zemalja članica EU, kao i u zemljama regije.
On je dodao da neki europski zvaničnici i poznavaoci prilika u BiH smatraju da u predizbornom periodu ne bi trebalo očekivati značajniji napredak kada je riječ o provođenju reformi u zemlji.
“Nacionalna retorika uveliko uzima maha u ovom periodu”, rekao je Inzko, izrazivši očekivanje EU da će se etička, ekonomska i europska pitanja naći u stranačkim programa i kampanjama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*