Inzko ukinuo OHR-ovu provjeru kandidata za ministre

Visoki predstavnik Valentin Inzko je danas najavio odluku o prekidu procesa provjere kandidata za ministarske funkcije. Ta odluka stupa na snagu odmah.

– Odluku sam donio nakon konsultacija s veleposlanicima zemalja članica Upravnoga odbora Vijeća za provedbu mira i u skladu s konceptom jačanja odgovornosti lokalnih vlasti za odvijanje demokratskih procesa, rekao je Inzko

Proces provjere kandidata koji je obavljala međunarodna zajednica uveden je da bi se za građane Bosne i Hercegovine osiguralo da demokratski izabrani dužnosnici na rukovodećim pozicijama ispunjavaju odgovarajuće standarde. Ovi standardi se nisu promijenili, međutim, sada će stranke koje su zastupljene u entitetskim i kantonalnim zakonodavnim tijelima imati odgovornost da osiguraju da budući dužnosnici, koji će obavljati funkcije u tijelima vlasti, nisu osobe za koje je utvrđeno da su opstruirale provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma, da nisu optuženi za ratne zločine te da nisu u pitanju osobe koje su počinitelji teških kaznenih djela.

“Međunarodna zajednica želi da lokalni lideri preuzmu veću odgovornost za način na koji se vodi i upravlja ovom zemljom”, objasnio je visoki predstavnik.

Ova odluka je donesena na dan kada su objavljeni službeni rezultati izbora, da bi stranke bile svjesne  očekivanja međunarodne zajednice i kako bi javnost ovo imala na umu kada dođe do nominiranja kandidata za visoke funkcije.

Proces provjere kandidata koji je vodila međunarodna zajednica započet je 2000. godine. Tijekom 2005. godine, Parlament BiH je uveo vlastiti mehanizam za provjeru kandidata za ministarske funkcije na državnom nivou, na osnovi informacija dostupnih agencijama za provođenje zakona u BiH.

„Očekujem od vlasti na entitetskom i kantonalnom nivou da uvedu vlastite mehanizme provjere kandidata, slične mehanizmima koji već postoje na državnom nivou“, dodao je visoki predstavnik.

Ova odluka visokog predstavnika odnosi se samo na preventivni postupak provjere kandidata za ministarske pozicije. Visoki predstavnik zadržava sva ovlaštenja za smjenjivanje zvaničnika s funkcija, kao što je to bio slučaj i do sada, u skladu s njegovim ovlastima koje proizlaze iz Daytonskog mirovnog sporazuma, uključujući i smjenjivanje zvaničnika povezanih s korupcijom, ratnim zločinima ili drugim aktivnostima koje ugrožavaju provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma – navedeno je u priopćenju iz OHR-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*