Inzko ukinuo sankcije osobama osumnjičenim za pomaganje ratnim zločincima

Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko poništio je danas odluke u 92 slučaja o sankcioniranju osoba koje su osumnjičene da su bile dio mreže podrške ratnim zločincima.

Od spomenuta 92 slučaja, 58 osoba je bio sankcionirano zabranom u vršenju političkih funkcija, dok su za njih 34 bili blokirani računi.

Inzko je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu naglasio da su se na pojedine osobe odnosile obje vrste sankcija, te da je odluke o sankcioniranju donio bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Ukinut je i zahtjev Srpskoj demokratskoj stranci -SDS da podnosi mjesečne finansijske izvještaje OHR-u.

“Ovo nikako ne utječe na prethodne, trenutne ili buduće krivične postupke protiv osoba na koje se ove sankcije odnose. Odluka također ni na koji način ne predstavlja podršku bilo kojoj od ovih osoba da se vrati na političku scenu ili poziciju s koje je smijenjena”, naglasio je visoki predstavnik.

On daljnje postupanje ocjenjuje testom zrelosti političkog establišmenta BiH, naglašavajući da će se budno pratiti da li će BiH izabrati prošlost ili budućnost.

Inzko je mišljenja da je nakon hapšenja Ratka Mladića mreža podrške ratnim zločincima izgubila smisao za daljnji opstanak, budući da su glavni optuženici za ratne zločine već privedeni u Haag.

Također je podsjetio da je na spisku sankcioniranih osoba bio i Goran Hadžić, naglašavajući da će uprkos ukidanju sankcija OHR-a njegova imovina i dalje biti blokirana, što je odluka Vijeća ministara BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*