Inzko: “Uvijek sam spreman braniti RS kao entitet”

Visoki predstavnik Valetin Inzko izjavio je danas u Banjoj Luci da je uvijek spreman braniti jaku Republiku Srpsku kao entitet u BiH, koja također treba biti jaka i funkcionalna.

“Htio bih isključiti nesporazum, kada neki kažu da sam protiv jakog entiteta RS. To nije točno. Uvijek sam spreman braniti RS kao entitet. Mislim da mogu postojati jaki entiteti, u jakoj i funkcionalnoj državi, a da se to ne isključuje. Jedan može pomagati drugom entitetu i tako se može ići brže, uz korišenje sinergije“, izjavio je Inzko nakon razgovora s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Visoki predstavnik je rekao da država ima svoje nadležnosti i to treba tako ostati, te da je stav Vijeća za provedbu mira (PIC) da ono što je stečeno ostaje i da – nema koraka nazad.

Dodik je na to dodao da je bilo “zloupotreba od strane visokog predstavnika koji su nametali“ određene nadležnosti, a što nije u nadležnosti države. Taj stav RS nije, kazao je, u funkciji rušenja BiH, ali smatra da treba razgovarati o tome što je nametnuto, a ne dogovorom formirano na nivou BiH, poput Suda i Tužiteljstva BiH, koje, kaže, ne smatra da treba ukinuti, već treba razgovarati kako da oni postanu uvedeni u ustavnu strukturu.

Dodik je dodao kako na predstojećem sastanku političkih lidera u Brčko Distriktu treba odvojiti razgovore o formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH od razgovora o zakonima o popisu, o sustavu državne pomoći te o presudi u slučaju “Sejdić-Finci“.

Ponovio je i stav da treba postaviti transparentan, trajan sustav raspodjele prihoda od PDV-a, kao i stav da OHR i međunarodni predstavnici trebaju biti van dogovora o Vijeću ministara.

6 Comments

  1. To je samo ohrabrenje federalnim “partnerima” u nastojanju ovladavanja cjelokupnom federacijom. Inzko, smrdiš koliko si dug i širok.

  2. Vrati u život Republiku BiH – to jeste izvrši “restituitum integrum” – to jeste uspostavi poredak koji je bio na snazi prije genocida… .Ova Dejtonska je da te Bog sacuva, a izgleda ovako u jednom komentaru:Jedna drzava,2 entiteta,1 distrikt,3 predsjednika,10 zupanija,14 vlada,183 ministarstva,85 politickih stranaka,50 braniteljskih udruga,139 sindikata,2 policije,3 akademije nauka,2 mirovinska fonda,3 obrazovna sustava,3 telekoma,3 elektroprivrede,550.000 nezaposlenih,630.000 umirovljenika,450.000 raseljenih lica,65.000 drzavnih sluzbenika,75% siromasnih i neutvrdjen broj lopova.Eto,to je sadasnja BiH,………a vi i dalje mozete pricati sa tim gore ,koji oci ima al ne vidi ,usi ima al ne cuje, mozak ima al mu daska fali, na koju ce fotelju ON i njemu slicni sjesti,a ovo ste nam od drzave napravili…

    • POJAM RIJECI ,GENOCID, ZLOUPOTREBLJAVAS–PROGOVORI I TI I MUSLIMANSKA KLIKA U SARAJEVU O ZLOCINIMA NAD HRVATIMA,,SVOJE ZLOCINCE SKRIVATE,,PRICATE O EKONOMIJI I NAPRETKU BIH–NE IDE OKI,,DOBRO SI O EKONOMIJI REKAO,,ALI PRIJE EKONOMIJE I RIJEC-GENOCID-RECI NESTO O DJEVADU MLACI,SELMI CIKOTICU,SEFERU HALILOVICU,MUDJAHEDIN IZETBEGOVIC JE POSTROJAVAO I POZDRAVLJAO MUDJAHEDINE U BIH–TI PRVO KAZES RIJEC GENOCID I ONDA O EKONOMIJI–KO CE SA TOBOM U TU DJAMAHIRIJU?

      • TEBI SMETAJU BOLESNIČE PUNOG MRŽNJE SAMO NA BOŠNJAKE I HRVATE KOJI OSTADOŠE U SARAJEVU KAO DOBRI SUSJEDI I PRIJATELJI.NE PODMEČI KAVGU KAO OVAJ KRETEN DODIK.

    • DODIK JESTE NACIONALISTA,,ZALI BOZE STO MI HRVATI NEMAMO DODIKA–NACIONALIZAM IMA I NEKADA POZITIVNIH STVARI–TI MRZIS CITAV HRVATSKI NAROD KOJI JE GLAS DAO HDZ-ima,A NE TVOJIM LAZNIM PRAVASIMA I MESARIMA–IZDAJNICE VLASTITOG NARODA–TAKVIH POPUT TEBE NEMAJU NI MUSLIMANI NI SRBI.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*