Inzko: “Vi imate Bonnske ovlasti – koristite ih”

inzko-port Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice i posebni predstavnik EU-a, u Bihaću je upozorio “na neprijatnu, ali nepobitnu činjenicu da je Bosna i Hercegovina, u nekom smislu, zastala na svom europskom putu”, priopćeno je iz OHR-a. Govoreći na svečanosti posvećenoj uvaženim “Prijateljima Europe” u Bosni i Hercegovini, Inzko je rekao da bi želio dati dva kratka komentara za koja vjeruje “da su veoma relevantna za ovaj događaj – i veoma relevantna za zemlju kao cjelinu i okolnosti u kojima se ona sada nalazi” te, uz već spomenuti zastoj na europskom putu, iznio ocjenu da “nepostojanje napretka u provedbi plana za integraciju u EU prati iznenadan i nagli porast siromaštva i nezaposlenosti”.
U vezi sa zastojem na europskom putu, Inzko je rekao da su potrebni zakonski projekti “zatrpani, izgubljeni, zadržani ili jednostavno odbačeni iz parlamentarne procedure – ne zbog samih zakona, nego zato što jedan dio parlamentaraca svaki zakon koji se donese u državnom parlamentu smatra nekim vidom poraza”. To je za žaljenje, ali ja nisam ovdje danas da predvodim opću žalopojku, rekao je Inzko te dodao da umjesto toga želi da se preispita jedan pozitivan i realan scenarij. “Radi se o sljedećem: umjesto da intenzivira političke nesuglasice, izborna kampanja u stvari može početi da rješava ovu bezizlaznu situaciju”, naglasio je Inzko.
U tom smislu Inzko predlaže da prvo pitanje koje treba uputiti svakom kandidatu bude: “Što si ti uradio ili uradila u parlamentu da se donesu zakoni kojima se BiH približava Europi?” Ili: “Što si ti uradio ili tvoja stranka na opstruiranju ovih zakona?”
“Reforme koje će pomoći ovoj zemlji ne opstruiraju same sebe. Ljudi ih dosta puta aktivno opstruiraju. Izborna kampanja predstavlja priliku za građane, medije i druge političare da zahtijevaju objašnjenje”, rekao je Inzko.
Govoreći o iznenadnom i naglom porastu siromaštva i nezaposlenosti, Inzko je rekao da to nije slučajno, budući da su “reforme koje će privući investicije i potaknuti preduzeća da počnu s radom ovdje i donesu nova radna mjesta iste one reforme koje se žrtvuju zbog političkih opstrukcija”. Po njegovu mišljenju, postoje političari koji zaista žele ukloniti prepreke, ali i oni su marginalizirani, a “predizborna kampanja prilika je za sve te ljude da to javno kažu”.
“Ovi izbori moraju donijeti izbor one opcije koja će se fokusirati na te reforme. Izbor je vaš”, rekao je Inzko te zaključio: “Trećeg listopada imate izbor, vi imate Bonnske ovlasti – koristite ih.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*