Inzko: Vidljiv snažniji angažman EU u BiH, ali zastoj u formiranju vlasti je opasan

Visoki međunarodni predstavnik i specijalni predstavnik EU (EUSR) za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko istakao je danas da trenutna serija posjeta Bosni i Hercegovini na visokoj razini ukazuje na povećan angažman EU u BiH.

Inzko se danas u Sarajevu sastao s predstavnicima Višegradske skupine zemalja. Pozdravljajući posjet političkih direktora iz Mađarske, Poljske, Slovačke i Češke Republike, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko je naglasio da je EU zabrinuta u pogledu trenutnog zastoja u formiranju vlasti u BiH.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU informirao je sugovornike o ogromnom kašnjenju u pogledu formiranja vlasti na državnom i federalnom nivou i štetnim posljedicama koje to ima po građane cijele zemlje.

– Ovdje se radi o demokratskim vrijednostima i vladavini zakona”, naglasio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. Ovo kašnjenje u formiranju vlasti predstavlja ozbiljnu prepreku za napredak BiH na putu članstva u EU. Ministri vanjskih poslova zemalja EU upozorili su na sastanku koji su održali u ponedjeljak u Bruxellesu na negativne posljedice koje bi to moglo imati, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.

“Politički lideri trebaju pokrenuti konstruktivan dijalog koji će rezultirati formiranjem vlasti bez daljnjeg odlaganja”, naglasio je Inzko.

“Bosni i Hercegovini su potrebne vlasti koje će se usmjeriti na pokretanje ekonomije, borbu protiv kriminala i korupcije i aktivnosti koje će ovu zemlju učiniti funkcionalnijom. Daljnje odugovlačenje rješavanja ovih pitanja predstavlja rizik koji može dovesti i do odlaganja euro-atlantskog programa”, rekao je Inzko.

(HR)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*