Inzko: Vrijeme je da i vođe u BiH počnu pokazivati spremnost na pomirenje

U intervjuu “Vjesniku” visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko govorio je, uz ostalo, o transformaciji OHR-a u Ured posebnog predstavnika EU u BiH. Upitan možete li potvrditi spekulacije o tome da se razmatra mogućnost preseljenja OHR-a iz Sarajeva u Bruxelles, pri čemu bi Ured zadržao ovlasti reagirati samo u mogućim kritičnim situacijama, Inzko je odgovorio:
– Nema potrebe da se spekulira o budućnosti Ureda visokog predstavnika jer je jedna stvar veoma jasna. Tijela vlasti BiH moraju u cijelosti provesti program s pet ciljeva plus dva uvjeta koje je postavio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira kako bi se omogućilo zatvaranje OHR-a. Oni diktiraju tempo zatvaranja i odluka hoće li Ured biti zatvoren ili neće, samo je u rukama Vijeća za provedbu mira.
Rad Vašeg ureda na stalnoj je meti kritika RS-a, posebno premijera tog entiteta Milorada Dodika. Na jednoj tribini na kojoj ste zajedno govorili, Dodik je rekao da budućnost BiH vidi “bez Inzka”, no i Vi ste replicirali da će BiH u budućnosti biti “bez Dodika”. Iako su izjave izrečene u pomalo ležernom ozračju, vjerujem da imaju i ozbiljnije značenje. Možete li ih komentirati?
– Kao što ste rekli, taj komentar je dan u ležernoj atmosferi; ništa osobno. Siguran sam da je predsjednik Vlade Dodik htio reći – bez OHR-a kao institucije, i u tome bih se s njim složio, ali prvo treba postići uvjete koji bi to omogućili i o kojima sam maločas govorio.
Ipak, u javnosti se stječe dojam da Dodik, barem na retoričkoj razini, prilično uspješno osporava autoritet OHR-a. Zašto nije bilo odlučnije reakcije na njegove provokativne poteze spram autoriteta međunarodne zajednice?
– Činjenica je da takva retorika neće ubrzati odlazak OHR-a, moglo bi se dogoditi upravo suprotno, ali to pogađa građane ove zemlje. Zapravo, BiH bi trebala biti u fazi kad posebne ovlasti međunarodne zajednice ne bi trebale biti nužne i kad bi se, umjesto njih, politički program u zemlji postavljao prema pitanjima koja se tiču integracije u EU. Međunarodna zajednica zapravo je i morala preispitati svoj pristup zbog retorike, napada na Dayton i zastoja reformi kojem smo bili svjedoci. Rezultat je da ja ostajem ovdje kao visoki predstavnik i kao specijalni predstavnik EU, s punim ovlastima kojima raspolažem i neću oklijevati upotrijebiti ih ako ustavni poredak bude doveden u opasnost. Ipak, najbolje bonnske ovlasti su u rukama građana. Izbori su pred nama i oni bi trebali sumirati rezultate svih – odnos između glasne neproduktivne retorike i stvarnih postignuća koja su unaprijedila život i podigla standard.
Kako procjenjujete ulogu susjednih zemalja, ponajprije Hrvatske i Srbije, i njihov utjecaj na prilike u BiH? Možete li nam dati svoj pogled na širi regionalni politički kontekst u kojem, dojam je, počinju puhati vjetrovi suradnje? Jesu li tvrdokorne politike koje su sada vladajuće u BiH anakrone u tom kontekstu?
– Deklaracija o Srebrenici koju je prihvatio parlament Srbije, premda nije spomenuta riječ genocid, ukazuje na vrlo pozitivan razvoj situacije. To, kao i generalni pristup predsjednika Borisa Tadića cjelokupna je međunarodna zajednica pozdravila svim srcem. Potom, posjet predsjednika Ive Josipovića zajedno s vjerskim vođama Ahmićima i Križančevu Selu značila je veliki doprinos pomirenju. Također, nedavni trilateralni sastanci inicirani uz angažman Turske, posebno ministra Ahmeta Davutoglua, predstavljaju pozitivan doprinos. Vrijeme je da i vođe u BiH počnu pokazivati spremnost na pomirenje, jer tvrdolinijaštvo nije u skladu s kontekstom suradnje i pristupanja, a ja se nadam da će se ovaj trend nastaviti. Europska unija izgrađena je na dijalogu, međusobnom poštovanju i regionalnoj suradnji u pitanjima od zajedničkog interesa. Konstruktivan regionalni dijalog može donijeti znatne prednosti u pogledu povećane ekonomske aktivnosti i suradnje.
Mislite li da je, s obzirom na stalnu političku krizu, vjerojatna opcija podjele BiH, recimo nakon provedbe nekog referenduma koji bi inicirao Dodik?
– Odgovor je ne. I međunarodna zajednica je spremna i sada i ubuduće na najoštriji mogući način odgovoriti, ako bi to itko pokušao učiniti. [Alenko Zornija]
Izvor: Vjesnik

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*