Ipak ništa od “Božićnog čuda” u Sarajevu: Žena sa slike nije nestala Katarina Sefić

Ipak ništa od “Božićnog čuda” u Sarajevu. Priča o fotografiji starije žene s polnoćne mise u Katedrali “Srca Isusova” u Sarajevu, za koju je obitelj iz Milana tvrdila da je to davno nestala Katarina Sefić, izazvala je veliku pozornost javnosti.

Ipak, ispostavilo se da osoba na fotografiji objavljenoj na portalu “Dnevnog avaza” nije Katarina. Ekipa sarajevskog lista jučer je pronašla misterioznu ženu s fotografije te doznala da se, ustvari, radi o Sarajki Ani Kajić.

Baka Ana nemalo je bila iznenađena kad su je poznanici obavijestili da je traži obitelj iz Italije. Kako je kazala, prvo je pomislila na izvjesnu Cvijetu Vidović, koju je kao siroče odgojila i koja je prije rata otišla upravo u Milano i otad joj se nije javila.

– Moram priznati da sam se na trenutak obradovala, jer sam pomislila da mi se Cvijeta napokon javila. Mnogo sam siročadi izvela na pravi put. Žao mi je što su izgubili svoju baku, ali to nisam ja. Nadam se da uskoro hoće – kazala je Ana, pokazavši novinarima svoje ime tetovirano još kada je imala samo sedam godina.

Anina kćer Kata rekla je da je razlog zbog kojeg njena majka bude stalno u blizini časnih sestara za vrijeme mise taj što ne čuje dobro te joj dopuste da sjedne u prve redove.

– Tužna je ovo priča, a bilo bi zaista lijepo da se dogodilo božićno čudo, pa da svi zajedno uživaju u blagdanskoj idili – rekla je Kata.

Nakon što se doznalo da se radi o pogrešnoj baki, iz sarajevskog lista javili su to i obitelji Sefić u Milanu. Iako razočarani i tužni, oni i dalje tvrde da je njihova Katarina u Sarajevu.

– Prije dvije godine moja majka Jasminka došla je u bh. prijestolnicu i pokucala na vrata Apostolske nuncijature, jer smo bili uvjereni da se baka tu nalazi. Mamu su prvo ljubazno primili, a kada se ona počela raspitivati o baki i pokazivati njezine slike, jedna od časnih sestara je pognula glavu, kao da nešto krije, te kazala da ne znaju ništa o Katarini. Međutim, sigurni smo da znaju više nego što nam govore – rekla je Maja Sefić, Katarinina unuka.

Ana Kajić rođena je 30. srpnja 1928. u Zavidovićima. Nakon što je ostala siroče, brigu o njoj preuzima njena tetka i dovodi je u Sarajevu, gdje i danas živi.

***

15:58

Nakon što su na internetskom portalu sarajevskog Dnevnog avaza objavljene fotografije s polnoćne mise u Katedrali “Srca Isusova” u Sarajevu, dogodilo se svojevrsno božićno čudo – redakciji tog lista javila se Sarajka Maja Sefić iz Milana (Italija), jer je na jednoj od fotografija prepoznala svoju baku Katarinu Sefić, kojoj se gubi svaki trag još od studenog 1992. godine!

Kako je ispričala, prije nego što će se zaratiti u BiH, Maja je sa svojom majkom Jasminkom otišla za Italiju, a baka Katarina ostala je u Sarajevu. Vremenom su, usljed ratnih zbivanja, izgubili svaki kontakt s obitelji.

– Majka i ja smo iz nostalgije prema rodnom Sarajevu čitale članak s polnoćne mise. Gledajući slike, ona je prepoznala svoju majku! Prepoznala je njezin blago iskrivljeni mali prst na ruci, prepoznala je njezinu kosu… Emocije su se pomiješale, suze i smijeh u isto vrijeme. Pomislila sam, pa to je moja baka. Ovo je čudo! – kazala je Maja, kako je citira sarajevski list.

Prema Majinim riječima, Katarina je porijeklom iz Njemačke. Preživjela je i Drugi svjetski rat, jer je utočište pronašla u samostanu s časnim sestrama. Članovi obitelji vjeruju da je isto učinila i za vrijeme rata u BiH.

– Živjela je na Skenderiji. Susjedi kažu da su je vidjele tog kobnog dana u studenom 1992. godine kada je izašla iz stana i nikad se nije vratila. Dugo smo tragali za njom. Dobivali smo razne informacije, ali nijedna nije bila točna. Bojimo se da je izgubila pamćenje, jer bi do sada doznala da je pokušavamo naći – naglasila je Maja.

Vidno dirnuta, Maja je dodala da strahuju da je i ime promijenila te mole sve one koji im na bilo koji način mogu pomoći da im se jave, jer im je ovo, nakon dva desetljeća, najbolji trag koji su imali.

– Baka ima i veliki ožiljak od operacije tuberkuloze s desne strane trbuha. Godine su učinile svoje, ostarjela je, ali nema sumnje da je to naša Katarina – istaknula je Maja.

(Hrvatska riječ/Dnevni avaz)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*