Ipak odgoda ćirilice u Vukovaru: Postavit će se samo oznake na ulazu u grad, ostalo tek nakon izbora

vukovar-cirilicaU Vladi Republike Hrvatske ne namjeravaju odgađati uvođenje dvojezičnih natpisa na području Vukovara, potvrdilo je Jutarnjem listu nekoliko sugovornika iz vrha vladajuće koalicije, no taj bi proces mogao biti nešto sporiji nego što se najavljivalo.

U prvoj bi se fazi postavile dvojezične ploče na ulazu i izazu iz grada te na državnim institucijama. No, kada je riječ o pločama s imenima gradskih ulica i trgova, stvari se kompliciraju jer za njihovo postavljanje nije odgovorna Vlada, nego gradska uprava. S obzirom na tenzije koje je potaknulo uvođenje dvojezičnosti, ali i stav vukovarskog gradonačelnika, SDP-ovca Željka Sabe koji je nedavno zatražio odgodu cijelog procesa dok ne završe svibanjski lokalni izbori, realno je očekivati da će se pričekati s postavljanjem i ćiriličnih natpisa ulica i trgova u Vukovaru. Po svemu sudeći, ni predstavnici tamošnje srpske zajednice nemaju ništa protiv toga, piše Jutarnji list.

“U nedavnom razgovoru s jednim od najpoznatijih srpskih političara u Hrvatskoj stekli smo dojam kako bi se zadovoljili stavljanjem dvojezičnih natpisa na ulazu u Vukovar jer su svjesni koliko su narasle tenzije zbog ovog pitanja”, smatra osoba bliska hrvatskoj Vladi.

U Vladi brane i odluku ministra uprave Arsena Bauka o tome da dvojezični natpisi trebaju biti napisani ćiriličnim pismom i na ekavici, a ne na ijekavici kojom govori većina Srba u Hrvatskoj.

Prema Ustavnom zakonu o nacionalnim manjinama, odluku o jezičnoj verziji donose vijeća nacionalnih manjina, a u ovom slučaju Vijeće srpske nacionalne manjine iz Vukovara odlučilo je da to bude ekavica.

Zanimljivo je kako postoje razlike među vijećima srpske manjine koja su registrirana pri Ministarstvu uprave: dok se većina srpskih vijeća s područja Slavonije registrirala na ekavici, vijeća s područja Dalmacije to su napravila na ijekavici. Kako bilo, u Ministarstvu uprave su, ističe Jutarnji list, samo poslušali zahtjev predstavnika srpske manjine iz Vukovara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*