Iran će se do 2013. isključiti s interneta, prava se, već u rujnu, isključuju ministarstva

Iran namjerava postupno prekinuti internetske veze s ostatkom svijeta, najavio je iranski ministar telekomunikacija Reza Taqipour. Kako u prenosi njemački tjednik Der Spiegel, Taqipour je najavio da će kao prvi potez u postupku prekida internetskih veza sa svijetom Iran u rujnu isključiti internet u svim ministarstvima i državnim uredima.

Der Spiegel se pritom poziva informaciju specijaliziranog magazina za tehnologiju Wired. Prema tome izvoru, Taqipour je na konferenciji na teheranskom sveučilištu izjavio kako bi cijeli Iran do 2013. trebao biti isključen s interneta. Iranci bi i dalje ostali računalno povezani, ali samo unutar intranetske mreže bez mogućnosti povezivanja s intranetom.

Svjetski rasprostranjena internetska mreža pokazala se nedostojnom povjerenja posebice u kriznim vremenima, izjavio je iranski ministar. Der Spiegel tumači njegovu izjavu kao aluziju na ‘arapsko proljeće’, tijekom kojega su sudionici u više navrata organizirali pobunu upravo putem interneta, gdje su i razmjenjivali informacije.

Prosvjednici su i u Iranu pokušali pokrenuti pobunu protiv režima nakon predsjedničkih izbora 2009., ali su ti pokušaji brutalno ugušeni.

Vlastitom nacionalnom mrežom Iran namjerava srušiti monopol ‘nekolicine zapadnih zemalja’, izjavio je ministar.

Iran je još početkom 2011. najavio da će postaviti intranet u cijeloj zemlji kao zamjenu za internet. Nakon toga, vlasti su pojačale nadzor nad građanima, s dugim popisom zabrana i obveza. Primjerice, vlasnici internet-cafea moraju registrirati goste, snimati ih video kamerama i zabilježiti stranice koje su posjetili.

Der Spiegel piše da navodno oko 120.000 hakera i blogera rade za iranske vlasti, u cilju učinkovitije provedbe mjera cenzure. Banke, osiguravateljna društva i telekomunikacijske tvrtke smiju primjerice sa svojim mušterijama komunicirati putem e-maila samo ako to čine u okviru iranskih domena.

Udruga Reporteri bez granica uvrstila je Iran među 12 zemalja neprijatelja interneta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*