Iran obustavio isporuke nafte Francuskoj i V. Britaniji, slijedi podkupljenje benzina

Iran je obustavio prodaju sirive nafte britanskim i francuskim kompanijama, priopćilo je iranskog Ministarstva za naftu, a nalitičari tumače da je riječ o odmazdi zbog najnovijih sankcija Europske unije prema Iranu.

“Izvoz sirove nafte britanskim i francuskim kompanijama je obustavljen. Našu naftu prodavat ćemo novim kupcima”, rekao je je glasnogovornik Ministarstva nafte Alireza Nikzad.

Analitičari smatraju da sve ukazuje kako je u pitanju odgovor na odluku EU-a iz siječnja ove godine po kojoj će od 1. srpnja biti obustavljen uvoz sirove nafte iz Irana. To je mjera koju EU poduzima zbog iranskog nuklearnog programa za koji Zapad sumnja da je pokriće za proizvodnju atomskog naoružanja. Iran negira optužbe.

Iransko Ministarstvo za naftu najavilo je 4. veljače da će Islamska Republika obustaviti izvoz nafte u “neke” europske zemlje.

Hrvatski mediji najavljuju značajno povećanje cijena naftnih derivata, ističući da glavni uzrok ovakvog rasta cijena na tržištu nije bazični odnos ponude i potražnje, već sukobi Irana, Izraela i međunarodne zajednice zbog izgradnje nuklearnih postrojenja u vojne svrhe u Iranu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*