Iran pogodila dva snažna potresa, poginulo najmanje 250 ljudi, 2.000 ozlijeđenih!

Najmanje 250 osoba je izgubilo život a oko 2.000 ih je ozlijeđeno u dvama snažnim potresima koji su pogodili okolicu Tabriza na sjeverozapadu Irana, rekao je iranski čelnik, a prenijela je agencija Isna.

“Zasad nitko nije poginuo u gradovima i sve žrtve dolaze s ruralnih područja”, rekao je za državnu televiziju Halil Saie, ravnatelj centra za prirodne katastrofe u pokrajini Istočni Azerbajdžan, dodajući da je “šezdeset sela uništeno 60 do 80 posto, a četiri su sravnjena sa zemljom”.

Broj žrtava vjerojatno će rasti, a neki čelnici i mrežne stranice navode i veći broj mrtvih, napose u Aharu i Varzeganu.

“Poslali smo 66 spasilačkih ekipa, 185 vozila hitne pomoći, 40 uređaja za pronalaženje preživjelih pod ruševinama i sedam ekipa sa psima”, rekao je čelnik spasilačkih operacija a prenijela je službena agencija Irna.

Direktor Crvenog polumjeseca u toj pokrajini rekao je da je “210 ozlijeđenih izvučeno iz ruševina i prevezeno u bolnice”, navodi Irna.

U Tabrizu, gradu 1,5 milijuna stanovnika, šteta je samo materijalna, rekao je Saie, koji tvrdi da u tom gradu nitko nije smrtno stradao.

Glasnogovornik vatrogasne službe u Tabrizu rekao je agenciji Isni da je “većina četvrti ostala bez električne energije (…) i da je u gradu nastao prometni kaos”.

Puja Hadžian, glasnogovornik iranskog Crvenog polumjeseca rekao je da je nekoliko gradova, napose Ahar, Varzegan, Mehraban i Heris te šest sela “pretrpjelo materijalnu štetu” i pozvao je stanovnike da “noćas ne spavaju kod kuće”.

Dva potresa snage 6,2 i 6 stupnjeva s epicentrom u Aharu, odnosno Varzeganu, šezdesetak kilometara od Tabriza, na dubini od dva kilometra ispod zemlje, pogodila su to područje u 16.53 sati (14.23 sati po srednjoeuropskom vremenu) i u 17.04 sati (14.34 sati).

Iran je smješten na nekoliko velikih tektonskih pukotina, zbog čega su razorni potresi ondje česta pojava. Najstrašniji je bio onaj koji je u prosincu 2003. pogodio grad Bam, u kojemu je život izgubila 31.000 ljudi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*