Iran predstavio Qaher F-313, borbeni zrakoplov domaće proizvodnje

iran-novi-zrakoplovIran je danas predstavio borbeni avion za koji tvrdi da je proizveden u domaćim postrojenjima, a predsjednik Mahmud Ahmadinedžad opisao ga je kao “jedan od najnaprednijih aviona u svijetu”.

Na državnoj televiziji prikazana je snimka sivog aviona futurističkog izlgeda, kodnog naziva Qaher (Osvajač) F-313, izloženog u hangaru. Taj borbeni avion je “među najnaparednijim mlaznim avionima u svijetu”, poručio je Ahmadinedžad vodećim ljudima ministarstva obrane tijekom prezentacije letjelice, prenose iranski mediji.

Ahmadinedžad je izjavio da je je avion dizajniran i proizveden u Iranu i da je testiran “kroz tisuće sati leta” te da su pilota “veoma zadovoljni njegovim perfomansma”.

Prezentacija aviona dolazi u vrijeme obilježavanja 34. godišnjice Islamske revolucije, u kojoj je proamerički šah smijenjen islamskim režimom.

Iran tradicionalno koristi razdoblje obilježavanja godišnjice revolucije kako bi prikazao nova dostignuća na polju vojne, svemirske i nuklearne industrije i kako bi prkosio međunarodnim sankcijma.

Ahmadinedžad je nazvao Qaher “sredstvom odvraćanja koje ima za cilj poslati poruku mira, uprkos njegovom agresivnom nazivu”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*