Iščekivanje Sandyja: U New Yorku stao život, trgovine ispražnjene, zaustavljen metro…


Američki predsjednik Barack Obama upozorio je Amerikance da ozbiljno shvate uragan Sandy, a vlasti su krenule u pripreme istočne obale SAD za dolazak olujnog nevremena.

Obama je otkazao posjet Ohiou i vratio se u Washington da bi pratio događaje u vezi sa dolaskom oluje, mada još nije otkazan njegov odlazak na Floridu, gdje bi, zajedno s bivšim predsjednikom Billom Clintonom, sudjelovati na predizbornom mitingu.

U New Yorku je zaustavljen metro, autobusni i željeznički promet, škole su zatvorene. Newyorška burza danas, a moguće i sutra, neće raditi.

Ubrzo po najavi evakuacije građani su isprazili police u trgovinama gomilajući zalihe u svojim domovima, trgovački centri se zatvaraju, baš kao i postaje podzemne željeznice.

Stručnjaci su uraganu dali nadimak Franken oluja, jer je sastavljena od raznih izvora, poput Frankeštajnovog čudovišta, a kopno će zahvatiti neposredno prije 31. listopada, na američki “Dan vještica” (Halloween).

Oluja je trenutno promjera oko 835 kilometara i kreće se u pravcu sjever-istok brzinom od samo 25 kilometara na sat. U narednih 24 do 36 sati mogla bi zahvatiti do 12 američkih država donoseći obilne kišne i snježne oborine, jake nalete vjetra i prekid dovoda električne energije.

Američki nacionalni centar za uragane javlja da je središte oluje trenutno od New Yorka udaljeno oko 760 kilometara.

Uragan Sandy praćen vjetrovima brzine od 120 kilometara na sat i očekuje se da će izazvati velike poplave na atlantskoj obali SAD, uključujući Long Island i luku New York.

Vjetar će, kako se predviđa, dobiti na snazi kada Sandy dopre do kopna.

Izvanredno stanje proglašeno je u američkim državama Maryland, New York, Pennsylvania, Virgnija u glavnom gradu Washingtonu i obalnom području Sjeverne Karoline.

Željeznička služba Amtrak započela je sa suspenzijom putničkog prometa širom sjeveroistoka SAD-a. Posebno je ugrožen zračni promet, tako da je otkazano oko 6.800 letova.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg naredio je evakuaciju 375.000 ljudi iz nižih dijelova grada. Guverner države New Jersey Chris Christie potvrdio je da je objavljeno naređenje za masovnu evakuaciju jer se u tom dijelu zemlje očekuju velike poplave.

Predviđeno je da oko 200 pripadnika Nacionalne garde patrolira Manhattanom dok je oko 300 raspoređeno u Long Islandu.

Slične mjere opreza poduzimane su i prošle godine kada se istočnoj obali SAD približavao uragan Irena, koji je odnio 40 ljudskih života te, prema procjenama, pričinio materijalnu šteta od deset milijardi dolara.

Uragan Sandy je već odnio 60 ljudskih života.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*