Iseli se, ako ti se ne sviđa! Neću! Neću se iseliti dok me ima!

“Nikad veća kriza u formiranju vlasti, iznjedrila je silom stvorene podjele između urbanih i ruralnih, fašista i antifašista, poštenih i ‘kriminalizovanih’, krsta&križa vs. Islama, Bosne protiv Hercegovine i RS-a, Bošnjaka protiv ‘četničko-trećaške’ frakcije.

Gramzivi licemjer, ugledni građanin s Bošnjačkog instituta koji je prijetvorno sanjao ‘državu za čovjeka’, mora da je danas orgazmično sretan kad vidi zemlju kojoj grčevito želi biti na čelu. Čak i pod cijenu da si je kao suradnike morao uzeti sporedne likove čija su mu lica do jučer punila lavor od muke. Čak i pod cijenu da je svojim zaobilaženjem, nepoštivanjem i gaženjem izborne volje jednog naroda, navukao toliki negativitet i razdor među ljudima. Čaki i pod cijenu da službeno Sarajevo danas podsjeća na Beograd osamdesetih godina, a bošnjačka politika predstavlja sve ono protiv čega se nekad borila. Nema veze.

Bitno je da zbog Zlaje i Želje ne razgovaraju prijatelji, svađaju se susjedi, kolju novinari, a političari pozivaju na najluđe parole. U najteža ratna vremena ljudi su ovdje dijelili dobro i loše, kanister vode i jednu paštetu rezali na deset komadića. U trenutnim danima mira ova zemlja izgleda kao prostitutka u modricama, bezobzirno ostavljena na mokrom kolodvoru. Inteligentno riješenje zagovarača multikulturalne države samo jednog naroda je jednostavno – bujrum, iseli se, ako ti se ne sviđa.

Neću se iseliti dok me ima. Ovo je moje nebo i moj komad radosti. Ne zanima me život u Hrvatskoj, nikad nisam glasovala na izborima susjedne države, nisam prijavljena ni kod kakve imaginarne tetke u Tučepima. Ne zanimam ni ja nju, vidljivo je bilo opet u sinošnjem Dnevniku HRT-a gdje su afrički tvorovi dobili veću minutažu od problema hrvatskog naroda u BIH. Uzroci tih problema su kompleksni, proces dugotrajan, ali neću pogriješiti ako kažem da su se na nama izredali svi.”

Marina Mlinarević Sopta, kolumnistica, na portalu Index.hr

2 Comments

  1. Islam silom je dosao u bosnu i unistio Bosansko Kraljvstvo. Silom nametnut fondumentalni sistem. On nemoze egzistirati u moderno vrijeme.Danasnji bosanski Muslimani vode politiku u islamskom smjeru. Zaboranljaju na strukturu B.i Hercegovine i Narod koji u toj zemlji zive. Bosansko Kraljvstvo nije nikada bilo u Hercegobini ili Zahimlj. Bihacka regija nije bila u sastavu Bosanskog Kraljevstva.Gdjeje prvi Hrvatski Kralj krunjen. Na Duvanjskom pojlu na brdu Alib to duvnjaci zovu Orlovac. Vi Muslimani nemojte falcifirati i stvarati laznu povjast. Niti ima bosnjacko praopisa niti nacionalne osnove. Sve se to svodi oko Islama i zamisli osnivanjem muslimanske Drzave. Toje samo san za neostvarivim zeljama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*