Islamisti će i u Egiptu “ukrasti” revoluciju, baš kao u Iranu 1979.

Muslimansko bratstvo osvojilo je najviše glasova i u drugom krugu prve faze izbora u Egiptu. Premda se objava službenih rezultata očekuje u četvrtak, Reuters doznaje da je Stranka slobode i pravde dobila 34 od ukupno 52 parlamentarna mjesta dostupna u ovoj fazi. To znači da je Muslimansko bratstvo uvjerljivo potvrdilo pobjedu iz prvoga kruga kada je dobilo 40 posto glasova.

Zbog prilično kompleksnog izbornog sustava u Egiptu slijede još dvije faze, sredinom prosinca i početkom siječnja, no očekuje se da će Muslimansko bratstvo na kraju biti uvjerljivi pobjednik izbora. Ako su islamisti ostvarili tako dobar rezultat u pokrajini gdje se nalaze dva najveća grada, očekuju se možda i bolji rezultat u slabije razvijenim dijelovima zemlje.

Mnogi su očekivali pobjedu Stranke slobode i pravde. Možda ne tako uvjerljivu, ali svakako dovoljnu da bude prva stranka u “novom” Egiptu. Ipak je riječ o najbolje organiziranoj oporbi koja je bila likvidirana tijekom vladavine bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, ali ne i mrtva.

Ono što iznenađuje je ipak neočekivani uspjeh salafista, muslimanskih fundamentalista, koji su za sada osvojili više od 20 posto glasova. Takav rasplet izbora brine Zapad koji strahuje od samog Muslimanskog bratstva, a pogotovo salafista koji ne skrivaju svoj islamistički ekstremizam.

blok sekularista, čiji su simpatizeri najviše zaslužni za egipatski ustanak i smjenu predsjednika Hosnija Mubaraka, osvojio je oko 15 posto glasova. Takav rasplet ide na ruku onima koji su od početka tvrdili da će islamisti “ukrasti” revoluciju, baš kao što je bilo u Iranu 1979. godine. [Vjesnik.hr]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*