Isplata plaća hrvatskim učiteljima nije upitna, pitanje je samo kolike će biti

Sve se češće u hrvatskoj javnosti spominje mogućnost da će, zbog toga što je ovogodišnji proračun u odnosu na prošlogodišnji srezan za četiri milijarde kuna, doći u pitanje isplata plaća u javnim sližbama.

Ministar financija Slavko Linić to odlučno demantira: “Isplata plaća nije upitna, no one će morati biti usklađene s planom. To je posao ministarstava i, uz našu pomoć, oni na tome intenzivno rade.”

Što se tiče plaća i drugih prava zaposlenih u obrazovanju kojima, prema pisanju tiska, treba biti isplaćeno i 100 milijuna kuna dodatka, Linić tvrdi da “postoji niz dogovora, ugovora i dodataka bivše vlade i sindikata, koji su zakonski upitni i sklopljeni ispod stola sa sindikatima”.

“Javnost za njih nije ni znala, no ministri su ih olako potpisivali znajući da te obveze neće ući u njihov mandat ili proračunsko razdoblje. Konkretno, što se tiče ovog slučaja, kako su sindikati iz tog resora odbili s Vladom sklopiti dogovor o novoj politici plaća i Kolektivnom ugovoru, mi ćemo biti prisiljeni to nadoknaditi smanjenjem koeficijenata plaća. Svjesni smo da to može izazvati nezadovoljstvo. No, svi su sindikati shvatili stanje u kojem se nalazimo i nužnost štednje, osim sindikata u prosvjeti. Zašto? Zato što su u prošlosti sve dogovarali ispod stola, što se sada vidi. Mi smo se htjeli dogovoriti, oni nisu. Smatram da je Vlada nastupala iskreno prema sindikatima, da smo jasno poručili da čuvamo radna mjesta, ali novca jednostavno za neka dodatna materijalna prava više nema”, rekao je Linić u intervjuu Večernjem listu.

Dakle, ni učitelji ne moraju brinuti, plaće će im biti isplaćene. Ne zna se, doduše, kolike će biti, ali koliko god dobiju, to će biti plaća. Neće moći reći da je nisu dobili.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*