Isplovio kineski nosač zrakoplova, Tajvan odgovorio bilboardima s raketom

Prvi kineski nosač zrakoplova napustio je brodogradilište na sjeveroistoku zemlje kako bi bio isproban na moru, javila je agencija Nova Kina. Brod dugačak 300 metara prvobitno je bio namijenjen sovjetskoj mornarici. Izgradnja broda “Varyag” prekinuta je 1991. godine nakon raspada Sovjetskog saveza. Kina ga je 1998. godine otkupila od Ukrajine.

Isprobavanje na moru neće trajati dugo, javila je agencija pozivajući se na kineske vojne izvore i dodala da će se nosač aviona vratiti u svoju luku zbog renoviranja.

Kina je prošli mjesec najavila da će se nosač aviona koristiti “za znanstveno istraživanje, probe i obučavanje”.

Istodobno kada je Kina počela testirati na moru svoj prvi nosač zrakoplova, Tajvan je svoj najnoviji projektil “krstio” kao “ubojicu nosača zrakoplova”.

Naime, na vojnoj izložbi najmodernija domaća raketa tipa Hsiung Feng III reklamirana je na bilboradu, na kojem je također prikazan nosač zrakoplova – izrešetan projektilima. Na bilboardu piše: “Ubojica nosača aviona”.

Hsiung Feng III je do sada dva puta prikazan javnosti Tajvana i raspoređen je na njezinim fregatama, ali nikada nije opisivan kao oružje protiv nosača zrakoplova.

Tajvan se odvojio od Kine tijekom građanskog rata završenog 1949. godine. Službeni Peking i dalje tvrdi da je Tajvan kineski teritorij i da će ga vratiti silom ako bude potrebno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*