Ispovjednik Franje I. hrvatski franjevac Berislav Ostojić: Papa poštuje Hrvate

papa-franjo-INovi poglavar Katoličke crkve, papa Franjo, skroman je, jednostavan i susretljiv čovjek, koji bi mogao biti obnovitelj Crkve, a njegova osobna iskustva s Hrvatima ponukala su ga da cijeni Hrvate, posebice njihovu vjeru, izjavio je u razgovoru za Hinu osobni ispovjednik kardinala Jorgea Maria Bergoglia, novoga pape Franje, hrvatski franjevac Berislav Ostojić.

“Papa jako cijeni čvrstu vjeru našega naroda”, rekao je Ostojić, koji je dugogodišnji ispovjednik novoga Pape.

Fra Berislav Ostojić, koji je kao dječak iz rodne Hercegovine otišao u Argentinu gdje sada živi u Buenos Airesu, kao i drugi Hrvati koji poznaju novoga Papu ističe njegovu jednostavnost i skromnost.

“On je jednostavan u životu, načinu govora, ponašanju, blizak narodu”, rekao je pater Ostojić, koji ističe kako je kardinal Bergoglio u svojoj domovini Argentini izgradio veliku mrežu pomoći siromašnima.Služio se javnim prijevozom, primao je svakoga tko je s njime htio razgovarati, bio je posebno blizak sa svećenicima, rekao je pater Ostojić, koji smatra da će novi papa i u Rimu gajiti posebnu povezanost sa svećenicima.

“Očekujem da će i dalje biti jednostavan, da će jasno govoriti, u nekim stvarima će biti tvrde ruke, ali jednostavan i miran”, ocijenio je pater Ostojić, koji kaže da su najveće vrline novoga Pape jednostavnost, duboka vjera i duboka pobožnost.

“On je svet čovjek”, kaže o novome Papi njegov osobni ispovjednik.

Osim što je blizak Hrvatima, između ostaloga u dobrim je odnosima i s kardinalom Josipom Bozanićem, novi Papa u međuvremenu prepoznaje i neke osobine koje smatra tipično hrvatskima.

“Vi ste tvrdi u svemu”, prenio je pater Ostojić riječi Pape koji je na taj način komentirao izdržljivost svojih znanaca Hrvata, između ostalih i još jednog argentinskog kardinala, podrijetlom Hrvata Estanislaoa Estebana Karlicha.

“Ja sam sav sretan i nadam se da će dobro voditi Crkvu. Molim se za njega”, rekao je pater Ostojić, dodajući da mu je Papa uoči puta u Rim u konklave rekao: “Oče, molite se za mene”.

“Papa je jednostavan, voli se našaliti, staložen je i blagog pogleda”, rekao je o Papi ravnatelj ureda za hrvatsku inozemnu pastvu fra Josip Bebić, koji se s kardinalom Bergogliom, sadašnjim papom Franjom, susreo u studenome 2012.

Bebić je u razgovoru za Hinu naglasio kako je kardinal Bergoglio u razgovoru s njime vrlo pohvalno govorio o Hrvatima u Argentini, što je razumljivo s obzirom na činjenicu da su Hrvati ostavili dubokog traga u crkvenim i socijalnim strukturama u toj zemlji.

U Argentini djeluju brojni franjevci iz provincije sv. Jeronima iz Zadra i franjevci provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita te časne sestre franjevke od Bezgrešnog Začeća iz Dubrovnika (Danče) i Kćeri milosrđa sa sjedištem u Blatu na Korčuli. Hrvatska blaženica Marija Petković, utemeljiteljica redovničke zajednice Kćeri milosrđa, provela je u Argentini 12 godina i ondje osnovala brojne zajednice i samostane.

“Hrvatski svećenici i časne sestre ostavili su u Argentini duboke tragove u krajevima u kojima rade”, rekao je fra Josip Bebić, ističući da je kardinal Bergoglio svjestan njihovih zasluga i da je u razgovoru vrlo pohvalno govorio o njima.

Fra Josip Peranić, voditelj hrvatske katoličke misije u Buenos Airesu, odgovoran za hrvatsku inozemnu pastvu u Argentini i Urugvaju, često se susretao s kardinalom Bergogliom i oduševljen je njegovim izborom za poglavara Katoličke crkve. Ističe njegovu skromnost, jednostavnost i siromaštvo.

“Kao što je sveti Franjo bio izazov za tadašnju Crkvu, tako i on želi danas biti obnovitelj Crkve”, tvrdi fra Josip Peranić, podsjećajući da se sadašnji Papa dok je bio nadbiskup Buenos Airesa vozio javnim prijevozom i redovito posjećivao siromahe u favelama, zatvore i bolnice.

Kad je riječ o odnosu novoga Pape prema Hrvatima, pater Peranić se posebno sjeća jedne mise za Dan hrvatske državnosti još u vrijeme rata, koju je predvodio kardinal Bergoglio i pritom na posebno dirljiv način govorio o kardinalu Alojziju Stepincu.

“Vjerujem da će novi Papa osvojiti svijet svojom blizinom čovjeku”, rekao je fra Josip Peranić, koji se nada da će Papa posjetiti Hrvatsku, nakon što su o toj mogućnosti razgovarali i dok je bio kardinal.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*