Ispraćeni posmrtni ostaci 520 srebreničkih Bošnjaka

Posmrtni ostaci 520 srebreničkih Bošnjaka ubijenih u genocidu kojega su u srpnju 1995. godine počinile snage bosanskih Srba ispraćeni su u ponedjeljak iz mrtvačnice u Visokom ka Srebrenici gdje trebaju biti pokopani 11. srpnja.

Kolona kamiona na kojima su bili tabuti s posmrtnim ostacima, a riječ je o tradicionalnim drvenim podlogama prekrivenim platnom koje se koriste pri muslimanskim pokopima, na putu ka Srebrenci prošla je kroz središte Sarajeva gdje se zaustavila pred zgradom Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Radi se o ostacima prikupljenim iz masovnih grobnica, koji su nakon identifikacije bili pohranjeni u mrtvačnici u Visokom.

Počast srebreničkim žrtvama tu su, uz brojne građane, odali i predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović te hrvatski član državnog vrha Željko Komšić, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko i čelnici političkih stranaka.

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović nije se pojavio, baš kako je to bio slučaj i svih ranijih godina.

“Srebrenica je crna mrlja na savjesti čovječanstva. Crna je mrlja i na savjesti onih koji su to uradili, ali i onih koji su to dopustili”, kazao je ovom prigodom Izetbegović. On je obećao kako će se proces identifikacije i ekshumacije nastaviti sve dok se ne pronađu sve žrtve te je dodao kako je zbog pravde važno dovršiti suđenja počiniteljima, ali i izgraditi državu u kojoj se takvo što neće moći ponoviti. Za Komšića je Srebrenica tragedija koja se nikada neće moći zaboraviti. “To je velika ljudska tragedija, no ujedno je i tragedija sustava vrijednosti današnjeg svijeta”, izjavio je Komšić.

Među onima čija će tijela biti pokopana u Srebrenici na 17. obljetnicu genocida su čak 83 osobe koje su u trenutku kada su ubijene bile malodobne, kazala je Munira Subašić, predsjednica udruge “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, koja je također u Sarajevu sudjelovala u ispraćaju posmrtnih ostataka.

Podacima o broju ubijenih u Srebrenici nešto se razlikuju od onih kojima raspolažu u udruzi majki Srebrenice i Žepe.

U memorijalnom centru u Potočarima istaknuta je brojka od 8372 ubijenih nakon pada srebreničke enklave. Tijela više tisuće ubijenih su nakon rata pronađena u brojnim masovnim grobnicama, a do sada ih je 5137 identificirano i pokopano u Potočarima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*