U Kairu se sukobili pristaše i protivnici predsjednika Mursija

Ispred predsjedničke palače u Kairu sukobili su se pristaše i protivnici islamističkog predsjednika Mursija. Interventna policija se našla na obje strane i pokušavala okončati sukobe koji su započeli nakon zalaska sunca, usprkos naporima potpredsjednika Mahmuda Mekija da umiri političku krizu.

Meki je rekao da se amandmani o spornim članovima u nacrtu ustava mogu dogovoriti s oporbom. Pismeni dogovor bi mogao biti iznesen pred parlament koji će biti izabran nakon referenduma o ustavu 15. prosinca.

“Mora postojati konsenzus”, rekao je Meki na konferenciji za novinare, dodavši da se zahtjevi oporbe moraju poštivati da bi se prevladala kriza.

Čelnik oporbe Amr Musa, bivši ministar vanjskih poslova i generalni tajnik Arapske lige, rekao je da bi Mursi trebao iznijeti službenu ponudu za dijalog ako njegovi protivnici ozbiljno razmotre Mekijev prijedlog za izlazak iz političkog ćorsokaka.

“Spremni smo pregovarati kada se iznesu ozbiljne ponude”, rekao je Musa za Reuters.

Oporbeni čelnici ranije su zahtijevali od Mursija da povuče dekret kojim je proširio svoje ovlasti, odgodi plebiscit i pristane na reviziju ustava, ali nisu ponovili pozive koji su uputili demonstranti koji pozivaju na njegovo svrgavanje i “pad režima”.

Clinton: Nužan hitni dijalog u Egiptu

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je Egipćane da rasprave međusobne nesuglasice oko novog ustava. Prosvjedi kojima ponovno svjedočimo na ulicama Kaira i drugih gradova pokazuju da je nužan hitni dijalog, rekla je Clinton na konferenciji za novinare nakon sastanka NATO-a u Bruxellesu.

Ustvrdila je da Egipćani zaslužuju ustav koji štiti prava svih, muškaraca i žena, muslimana i kršćana i jamči da će Egipat poštovati sve svoje međunarodne obveze. Pozvala je na otvoren, transparentan i pošten proces donošenja ustava koji neće nepravedno preferirati jednu skupinu nad drugom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*