ISS: Republika Srpska je “država u državi”, BiH na začelju u području

Vlasti Bosne i Hercegovine propustile su ostvariti napredak u provedbi ključnih reformi na putu europskih integracija, uključujući provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu »Sejdić-Finci«, kojom je od BiH zatraženo da prestane diskriminirati svoje građane, pripadnike manjinskih naroda, u izbornom zakonodavstvu i Ustavu. To se navodi u najnovijem, lipanjskom izvješću uglednog Instituta za sigurnosne studije (ISS) iz Pariza. Kada je riječ o napretku na putu europskih integracija, ISS je Bosnu i Hercegovinu stavio na samo začelje među zemljama u području, zajedno s Kosovom.

U izvješću koje se bavi odnosima zemalja zapadnoga Balkana i EU-a, u poglavlju koje se odnosi na BiH, ISS navodi da su vlasti BiH u proteklom razdoblju postigle vrlo mali napredak kada je riječ o ispunjavanju zahtjeva koje je postavilo Vijeće za implementaciju mira (PIC), međunarodno tijelo koje nadzire provedbu Daytonskog sporazuma. Riječ je o rješavanju pitanja državne i vojne imovine, provedbe popisa pučanstva ili zakonodavstva koje se tiče davanja državnih potpora.

Neki od tih uvjeta ključni su da bi došlo da zatvaranja Ureda visokog predstavnika (OHR), a prema izvješću ISS-a, pitanje zatvaranje OHR-a ne bi ni trebalo doći na dnevni red barem do trenutka kada BiH bude u stanju jamčiti stabilnost i normalno funkcioniranje države.

Uz ocjenu da BiH zaostaje za susjedima kada je riječ o procesu europskih integracija, ponajviše za Hrvatskom koja završava pretpristupne pregovore, navodi se da je provedba europskih reformi u BiH bila značajno usporena u razdoblju od 2006. do 2010. godine, da bi bila praktično posve zaustavljena u proteklih pola godine, nakon općih izbora koji su održani 3. listopada 2010. godine. Državne vlasti, sukladno rezultatima tih izbora, još uvijek nisu formirane.

Kao glavni razlog zaustavljanje europskih reformi u BiH navodi se činjenica da na političkoj pozornici dominiraju nacionalistička pitanja i sukob političkih blokova. Posebno se navode opstrukcije promjenama koje dolaze iz Republike Srpske (RS) pod vodstvom u listopadu izabranog predsjednika Milorada Dodika.

»Vjerojatno je glavna stalna prepreka promjenama u BiH Republika Srpska koja se pod Dodikom ponaša kao država unutar države«, navodi se u izvješću ISS-a.

U dokumentu se spominje pitanje nužnih ustavnih reformi i krah dosadašnjih međunarodnih pokušaja, uključujući i potrebu promjene Daytonskog ustava, koji jačaju skepticizam i volju međunarodne zajednice da se uključi u ustavne promjene u BiH u budućnosti.

Ipak, u izvješću ISS-a sugerira se da bi EU mogao igrati konstruktivnu ulogu postavivši jasan okvir u kojem bi bili određeni parametri za ustavne reforme koje su bitne da bi se uklonile prepreke BiH na europskom putu. Također, navodi se, EU treba biti ključni partner u procesu koji bi trebao voditi povratku bosanskohercegovačkih političara provedbi reformi na europskom putu i prevladavanju sadašnjeg zastoja izazvanog dominacijom nacionalističkih politika.

Izvor: Vjesnik, Zagreb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*