Istraživanje: Hrvatima je BiH najdraži susjed

Uoči izbora u Hrvatskoj analitičari Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane daju prednost od 34,2 posto SDP koaliciji, naspram 21,1 posto očekivane podrške za vladajući HDZ.

Analitičari ukazuju da više od polovine Hrvata nije zadovoljno sadašnjim životnim standardom, a zemlja je prezadužena i nalazi se u dubokoj krizi. Prema ocjeni IFIMES-a, sekularnost moderne Hrvatske ugrožena je kroz povlašteni položaj Rimokatoličke crkve u odnosu na druge crkve i vjerske zajednice.

Prema istraživanju koje je provedeno na uzorku od 1.990 građana, birači su snažno motivirani za promjenu vlasti.

Čak 77,3 posto ispitanika protivi se miješanju Hrvatske u unutarnjopolitička zbivanja u BiH, ali je od susjednih država Hrvatima ipak najdraža BiH za koju je glasovalo 30,7% ispitanika, slijede Italija, Mađarska, Slovenija, Crna Gora i, posljednja, Srbija s 8,1 posto podrške ispitanika.

Ulazak Hrvatske u EU podržava 55,3 posto ispitanika, a protiv je 36,3 posto.

Analitičari ukazuju i da bi izbori mogli biti neustavni ukoliko bi odstupanje u broju birača po izbornim jedinicama bilo veće od zakonskih pet posto, što bi moglo utjecati na izborni rezultat.

Hrvatska ima oko 4,4 milijuna stanovnika, glasača oko 3,5 milijuna, uz još 400.000 glasova iz dijaspore, uglavnom iz BiH. Očekivana izlaznost na izbore je veća od 64 posto.

1 Comment

  1. Dva starca zamisljeno gledaju jedan u drugoga i ako se vec dogo poznaju upitce jedan drugoga kako su .Suljo upita Muju. Mujo dino ti bi u onom drugom ratu (drugi svjetski rat).Znas u ono doba nisuse trazile nekakva diplome. Jaki momci iz Bosne isli su u Dalmanciju na istvar i utovar brodova. Rat je protutnjao i ja sam to ostao. Mujo upita Suljo dino ti bijase u onom drugom ratu. Suljo se uspravi i rece znas ti Mujo dase kaze kud svi Turci tu i mli Mujo. Cjelo selo otislo u Ustase pa i mali Suljo. Suljo ti si ovi dana bio u inostranstvu. Kako si se sporazumio sa nivim jezikom. Sa sterim nekako sa novim nikako. Disi sve bio.Bio sam u Zagrebu, pa sto ima novo u Zagrebu.Cudo sjedim za stolom i citem novina, za drugim stolom jedan Hercegovac i Zagoroc,zagorac pita hercegovca zasto vas zarepcani mrze.Sta hercegovac suti. Mozda covjek govori novi jezk. Je ducu nesto reci kad Srbin iza drugog stle rece da zagrpcani mrze hercegovce sto su i m srusili Jugoslaviju. Mujo ce zarsu toliko hercegovci mocni i srusili drzavu. po pricaju Hercegovci i Hrvatska emigracija.Kud si iso dalje. Bio sam u Splitu disi se ti krijo.Sto ima novo u Splitu. Dok pijem kfu kaficu, za drugim stolom sjedi jedan dalmatinac i Srbin.Valda onaj iz udbe. Srbin povratnik reca dalmatincu sada imate drzavu. da po uvi Hrcegovci pokradose.Srbin se ustade i rece Dalmatincu u brk. Prijeste govorili da mi Srbi sve pokradismo a sda Hercegovci. Vi nemat vise koga krasti paizmisljate lopove. Kud si dalje potovao. Bio sam u Hrcegovini kod prijatelja.Hercegovca prijatelja, da iz onog drugog rata.Rece mi daje postencovjek.Radio sam u Njemackoj godinam imao som troje djeze i svi su dobro. jedno moje unuce ide u skolu u Zagrubu pa ta zagrebacka koplit kazu mom unuku daje djed lopov.Ja posten covjek imai sam troje djece a na trinestero prima daoplatak.Mujo ce nato zaista posten covjek. Suljo ntisi bio u onom drugom ratu. Kakva je rzlik od oni okupatora i ovi okupatora.Svi smo mi znali sto hece Njmci a mi naznomo sto hoce ovi okupatori. Dosli su sa svi strana da nama kroje gace. Mujo ce skrojili su takveda ih nemozemo skinuti.Sulo kvaje razlika izmedu Pavelica i Alije. Suljo malo zastade vratise davno u onu 41 godinu kda su ctenicke horde palile i mucile nemocne on golobrad mladic stupa skopa sa suseljnima u Hrvatsku vojsku braneci svoju Bosnu pod Hrvatskim stjego. Pa bolan Suljo ti ne rece kakvaje razlika izmedu Pavelica i Alije.Pavelic je branio cjelu Bosnu a eto nas Alija dade pola Bosne Srbima i akoje veliki Muhamedovac.Mujo reca prica se da mi Muhamdvoci huskamo okupatara protiv napacenog naroda u Hercegovini. Suljo rece Muji nism ja a nisi ni ti, pa nije ni nas prijatlj Hasan. Idemo kod hasan na kau i sutra cemo nastaviti na vrbasu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*