Isusovci prodali britanskoj državnoj knjižnici evanđelje iz 7. stoljeća

Isusovački red prodao je Britanskoj knjižnici epohalno Evanđelje sv. Cuthberta, koje se smatra najstarijom sačuvanom knjigom nastalom u Europi, za 14,7 milijuna dolara. Britanska provincija Družbe Isusove pristala je na prodaju tog anglosaksonskog rukopisa s kraja 7. stoljeća kako bi namaknula novac za restauraciju jedne povijesne crkvene zgrade i za obrazovno djelovanje u Londonu i Glasgowu.

Evanđelje sv. Cuthberta pronađeno je u sarkofagu istoimenog sveca, biskupa Lindisfarnea, prilikom otvaranja njegovog groba 1104. godine, a sadrži latinski prijevod Evanđelja po Ivanu. Izradili su ga redovnici samostana Wearmouth-Jarrow u sjeveroistočnoj Engleskoj, a stručnjaci smatraju da je u svečev grob položeno unutar 10 godina nakon njegove smrti 687. godine.

O. Kevin Fox, glasnogovornik Britanske provincije Družbe Isusove, izjavio je da je provincija skoro 250 godina posjedovala tu knjigu, a prodati ju je odlučila zbog financijskih potreba. Također je rekao da će Britanska knjižnica omogućiti svima zainteresiranima da vide knjigu, uživo i putem Interneta. [kta/ika]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*