Ivan Čehok opet pritvoren – pogodovao građevinskoj tvrtki, zauzvrat mu kupili i uređivali stan?

USKOK je danas u Varaždinu poveo akciju širokih razmjera. Istražitelji su priveli bivšega gradonačelnika Ivana Čehoka, njegova zamjenika Zlatka Horvata, suvlasnika i predsjednika uprave građevinske tvrtke Zagorje-Tehnobeton Miroslava Bunića te Stanka Viteza, bivšega varaždinskog pročelnika za prostorno uređenje.

Donesen je nalog o provođenju istrage protiv njih te protiv dvaju trgovačkih društava, zbog “osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti”, priopćio je USKOK, javlja Vecernji.hr, napominjući: “Iz pojašnjenja lako se iščitava da su si Čehok, Horvat i Vitez novcem Varaždinaca, rješavali – stambena pitanja!”

Od ožujka 2013. pa sve do lipnja 2011. godine (kad je Čehok prvi put priveden zbog poslova Grada s Davorom Pataftom) pogodovali su društvima kojima je Bunić suvlasnik i predsjednik uprave. I to na Bunićevo traženje, sumnjaju istražitelji. USKOK nije objavio imena društava, no gotovo zasigurno riječje o Zagorje-Tehnobetonu i o Holdingu Zagorje u čijem je ono stopostotnom vlasništvu.

Pogodovali su društvima u dobivanju i realizaciji poslova s Gradom te u podmirenju obveza društava prema Gradu s osnova komunalnih doprinosa, čime je prouzročena šteta Gradu od najmanje 6,41 milijuna kuna, a društvima pribavljena nepripadna korist od 6,15 milijuna kuna – sumnja se.

Zauzvrat, Bunić je Čehoku i Horvatu, na njihovo traženje, platio dio cijene za kupljene stanove. Čehoku 100.000 kuna, a za stan na ime Horvatova sina 103.000 kuna.

No to nije sve! Istražitelji navode još jedno pogodovanje Čehoka i Horvata kod plaćanja komunalnog doprinosa jednog od dva društva. Ne navodi se “iznos pogodovanja”, ali se navodi da je Horvat od odgovornih osoba toga društva dobio ukupan iznos cijene stana na njegovo ime. Riječje o čak 281 tisuća kuna. Čehoku pak su platili 43 tisuća kuna vrijedne radove na privatnom objektu, a sumnja se i da je tražio da njemu i Horvatu opreme stanove.

Brk je omastio i Stanko Vitez i to s najvećom svotom – 67,6 tisuća eura.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*