Ivan Đikić dobio najprestižniju njemačku znanstvenu nagradu

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, profesor na Sveučilištu Goethe i direktor Buchmann Instituta u Frankfurtu, dobitnik je najprestižnije njemačke znanstvene nagrade “Gottfried Wilhelm Leibniz” za 2013. godinu.

Nagrađen je njegov rad u otkrivanju složenih funkcija proteina ubikvitina, objavila je Njemačka znanstvena zaklada (DFG) koja dodjeljuje tu najveću novčanu znanstvenu nagradu u svijetu u iznosu od 2,5 milijuna eura.

Ubikvitin je mali protein koji je u velikim količinama prisutan u svim stanicama, a postao je poznat kaopoljubac smrti jer mu je funkcija obilježiti proteine koji trebaju biti razgrađeni i uklonjeni da bi stanice ostale zdrave. Za to je otkriće dodijeljena Nobelova nagrade za kemiju 2004. godine, priopćio je frankfurtski Buchmann Institut.

Ubikvitin regulira i druge složenije procese u stanici zahvaljujući mogućnosti da može modificirati mnoge stanične proteine, a Ivan Đikić dokazao je da ubikvitinske modifikacije djeluju kao kodovi koji se na specifičan način prepoznaju u stanicama.

Dešifriranjem ubikvitinskog koda Đikić je iz temelja promijenio znanje o ulozi ubikvitina u zdravim stanicama, ali i objasnio njegovu ulogu u razvoju bolesti kao što su upale, neurodegenerativne bolesti, bolesti imunološkog sustava i tumori. Ističe se da je zbog tih dostignuća Ivan Đikić i primio nagradu “Gottfried Wilhelm Leibniz”.

Ivan Đikić je izjavio kako je počašćen i dirnut vijestima koje je danas primio te sretan što je odabran za najprestižniju znanstvenu nagradu. Posebno je zahvalan svim svojim studentima, postdoktorandima i kolegama s kojima svakodnevno dijeli “strast i uzbuđenje znanstvenih otkrića”.

Predsjednik Goetheova sveučilišta profesor Werner Müller-Esterl čestitao je svomu kolegi rekavši da je za njega “Ivan Đikić idealan znanstvenik koji s entuzijazmom i neiscrpnom energijom pristupa znanosti i podučavanju studenata, a osobito mi se sviđa njegova kreativnost, konceptualno razmišljanje i originalna vizija vođenja instituta i projekata u znanosti”.

Kako se ističe, osim strasti za znanošću, Đikić je posvećen i podučavanju mlađih znanstvenika te prezentiranju znanosti široj javnosti. Član je Europske molekularno-biološke organizacije (EMBO) i Njemačke nacionalne akademije Leopoldine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*