Ivan Jakovčić: Nismo uspjeli – Plan 21 je mrtav, treba rekonstruirati vladu!

ivan-jakovcic-w-270Predsjednik IDS-a i član vladajuće koalicije Ivan Jakovčić pozvao je na rekonstrukciju Vlade gostujući u HTV-ovoj emisiji “Tema dana”. “Plan 21 je mrtav, građani nam ne vjeruju, moramo napraviti novi plan za novi dan, jer ovaj nije uspio”, komentirao je Vladin neuspjeh čelnik IDS-a.

Smatra da treba biti korektan prema građanima i kazati im da neće biti gospodarskog rasta ove godine, kao što nije bilo niti lani, te da ćemo na kraju godine imati ponovo problema s proračunom. Nezadovoljan je i odlukom o rezanju plaća u javnom sektoru.

“To nije bio koalicijski ugovor, nego odluka SDP-a kao najveće stranke. Da se mene pitalo, predložio bih progresivno oporezivanje”, kazao je Jakovčić u HTV-ovoj emisiji “Tema dana”.

Jedini ministar čijim radom je zadovoljan je član njegove stranke – Veljko Ostojić. “Naravno da je turizam jedan od gospodarskih resora u kojem je lakše postići uspjeh nego drugdje, ali u godinu dana smo napravili puno. Nažalost, u drugim resorima nismo uspjeli. Mislim da je vrijeme za rekonstrukciju Vlade. Nastavimo li ovako, nisam siguran da ova zemlja ima šansu za izlaz”, zaključio je Jakovčić.

MMF: Hrvatska u još težim problemima

Uz niz drugih pokazatelja koji govore o lošim rezultatima koje je hrvatska Vlada ostvarila, danas je došla i Zaključna izjava koju je Misija MMF-a objavila nakon posjeta Hrvatskoj.

“Gospodarski uvjeti u Hrvatskoj u posljednje su se vrijeme još pogoršali. Hrvatska mora ubrzati provedbu strukturnih reformi kako bi poboljšala srednjoročne izglede i iskoristila prednost pristupanja EU-u. Uz daljnju fiskalnu konsolicaciju, prednost treba dati reformama usmjerenima na povećanje participacije radne snage, poboljšanje funkcioniranja tržišta rada i smanjenje prepreka za ulaganja”, stoji u toj izjavi.

Nedavno najavljena smanjenja plaća u javnom sektoru te planirane reforme mirovinskoga i zdravstvenog sustava koraci su u pravom smjeru. Međutim, čim prije potrebni su daljnji rezovi kako bi se obuzdala neodrživa potrošnja za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, smatraju u MMF-u. Jačanje gospodarske aktivnosti u 2013. ponajviše bi ovisilo o pravodobnoj realizaciji planiranih velikih ulaganja javnog sektora, stoji u Izjavi MMF-a objavljenoj na internetskoj stranici HNB-a.

Članovi Misije podupiru Vladine planove da poveća kazne za prijevremeno umirovljenje, povisi dobnu granicu za odlazak u mirovinu na 67 godina za muškarce i žene, tempom od šest mjeseci po godini, prekine indeksaciju privilegiranih mirovina te pojača kontrolu nad zloupotrebljavanim sustavom invalidskih mirovina. Važno je da te reforme stupe na snagu već u drugoj polovini 2013.

Planirane izmjene Zakona o radu mogle bi biti ambicioznije kad je riječ o smanjenju troškova zapošljavanja i otpuštanja, uključujući otpuštanje zbog slaboga radnog učinka, te omogućavanju poduzećima da se isključe iz primjene opterećujućih sektorskih kolektivnih ugovora. MMF preporučuje Vladi da omogući sporazume između socijalnih partnera u cilju usklađivanju naknada za rad s uvjetima poslovanja.

Prema projekcijama članova Misije, uz do sada provedene mjere, proračunski manjak u 2013. dosegnut će 4,25 posto BDP-a, a u srednjoročnom bi razdoblju iznosio približno 4,5 posto BDP-a, s tim da bi javni dug do kraja 2014. premašio 60 posto BDP-a (75 posto uključujući dug za koji jamči država).

U Vladi nisu iznenađeni

U Vladi nisu iznenađeni mišljenjem MMF-a te tvrde kako rade upravo na tim stvarima. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić najavio je da će se neke promjene u mirovinskom sustavu sigurno dogoditi, a produljenje radnog vijeka na 67 godina, čak i kad bi se sada izglasalo stupilo bi na snagu prije 2017. Grčić je dodao da nije izvedivo smanjivanje deficita s 11 na 6 milijardi kuna, kao što traži MMF. Za sindikate su daljnji rezovi neprihvatljivi, poručio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. Ravnateljica Ekonomskog instituta Sandra Švaljek smatra da se u javnosti mora stvoriti istinita slika o tome u kakvom se stanju Hrvatska nalazi. Da je to stanje loše, smatraju i poslodavci, koji kroz Ekonomski institut traže promjene i novi gospodarski smjer.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*