Ivanić oslobođen optužbi pred Sudom BiH

Žalbeno vijeće Suda BiH donijelo je pravomoćnu presudu kojom se Mladen Ivanić, bivši premijer RS-a i aktualni predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), oslobađa optužbi za nesavjestan rad u službi, odnosno inkriminacija iz 2001. godine.

Ivanić je oslobođen optužbi da je u svojstvu premijera RS-a u srpnju 2001. potpisao odluku  u vezi sa Sporazumom o izvansudskom poravnanju između „Trgokomerca“ d.o.o. i općine Ribnik, a kojim je ovom preduzeću dozvoljena izvanredna sječa šume da bi namirilo vlastita potraživanja na ime izgradnje općinske zgrade, a čime su RS i općina Ribnik navodno oštećeni za 512.941.69 KM.

Stoga su oštećeni u ovom predmetu – RS i općina Ribnik upućeni na parnicu.

Sud smatra da Tužiteljstvo u ovom slučaju nije izvan razumne sumnje dokazalo spomenute inkriminacije, kao ni to da je Ivanić svjesno, odnosno s predumišljajem kršio važeće propise, čime bi nastala šteta viša od 50.000 KM.

Štoviše, Sud je utvrdio da je Ivanić postupio u skladu s ustaljenom procedurom, te da je nakon saznanja da su potraživanja/dugovanja u spomenutom poslovnom aranžmanu izmirena, odnosno da dugovanje spram spomenutog preduzeća ne postoje, inicirao donošenje Odluke Vlade RS-a o obustavi izvanredne sječe.

Nadalje, utvrđeno je da je donošenje “sporne” odluke naslijeđeno iz prethodnog saziva Vlade RS-a.

Kako se u obrazloženju presude Žalbenog vijeća navodi, u predmetu “Srpske šume” Miro Jurišić je kao odgovorna osoba (direktor) u poduzeću „Trgokomerc“ d.o.o. za šumsku krađu osuđen na zatvorsku i novčanu kaznu.

U istom predmetu u prvostupanjskom postupku Sud je Mladena Ivanića oglasio krivim za nesavjestan rad u službi i u lipnju 2008. godine osudio ga nepravomoćno na 18 mjeseci zatvora.

Inače, Ivanić i Jurišić jedini su u prvostupanjskom postupku od trinaestorice optuženih u predmetu “Srpske šume” oglašeni krivim, dok su ostali optuženi u ovom predmetu oslobođeni po svim točkama optužnice.

Prethodno je Vijeće Žalbenog odjeljenja potvrdilo prvostupanjsku presudu u dijelu u kojem se, u odnosu na optuženog Mladena Ivanića, optužba za kazneno djelo “davanje dara i drugih oblika koristi” odbija.

Prvostupanjska presuda potvrđena je i u dijelu u kojem se optuženi Ivanić oslobađa optužbe za kazneno djelo “zločinačko udruženje” i kazneno djelo “zloporaba službenog položaja ili ovlasti u poticanju”.

U svezi s osuđujućim dijelom prvostupanjske presude koji se odnosi na optuženog Mladena Ivanića za kazneno djelo “nesavjestan rad u službi” žalba Tužiteljstva BiH je odbijena kao neosnovana, dok je žalba branitelja optuženog Mladena Ivanića uvažena i presuda Suda BiH od 24. lipnja 2008. godine je u tom dijelu ukinuta te je određeno održavanje pretresa pred Vijećem Žalbenog odjeljenja.

Ivanić je nakon izlaska iz sudnice izjavio je da mu je drago da je Sud potvrdio da je on bio u pravu, navodeći da je jasno da iza optužnice stoji dio međunarodnih činovnika, koji su, u međuvremenu, napustili BiH.

Ocjenio je neprihvatljivim da postoji “mehanizam za političko discipliniranje” te podržao potpunu neovisnost pravosuđa.

Na dodatni upit o tome da li su u “pakiranje” umiješani i politički konkurenti iz BiH, Ivanić je odgovorio neizravno, rekavši da je dovoljno “pogledati stranačku pripadnost saslušanih svjedoka”, pa da stvari u tom pogledu postanu jasne.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*